Reuters: OPEC se kloní k mírnému snížení těžby až od února

14.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Abuja 14. prosince (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se přiklání k mírnému snížení těžebního limitu o dalších 300.000 barelů denně, ale až od 1. února. Mezitím by se ministři měli v lednu ještě jednou sejít, aby toto rozhodnutí potvrdili, řekl agentuře Reuters jeden z delegátů ministerského zasedání v nigerijské Abuji.

Ministři OPEC budou rozhodovat o tom, zda navážou na říjnové omezení těžby a dodávek o 1,2 milionu barelů za den. Ministerský monitorovací výbor ve středu předložil dvě varianty - podle první by organizace měla pracovat na plné realizaci říjnové dohody a sejít se znovu v lednu; druhá předpokládá, že by kartel snížil od 1. ledna těžební limit o dalších 300.000 barelů denně.

OPEC pak podle zdrojů začala zvažovat i třetí, kompromisní možnost - snížit těžbu o 300.000 barelů nebo více od února a rozhodnout o tom definitivně příští měsíc. Podle některých delegátů tato varianta nabývá mezi ministry na přitažlivosti. Říjnovou dohodu zatím minulý měsíc členové OPEC splnili zhruba jen ze dvou třetin.

OPEC, která se nyní na světové těžbě ropy podílí asi třetinou, se obává vysokých zásob ropy a produktů v průmyslovém světě. To by se mohlo projevit v poptávkově slabých jarních měsících, kdy by mohl hrozit další prudký pokles cen. Zástupci průmyslových zemí však vyzývají organizaci, aby zatím další redukci odložila na dobu po citlivém zimním období.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK