Pražská burza obnovila růst a dopoledne posílila nad rekord

14.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Pražská burza dopoledne po dvou dnech ztrát obnovila růst. Objem obchodů s akciemi ale zůstal podprůměrný. Index PX byl po 11:30 výše o 0,58 procenta na 1624,4 bodu, což bylo nad rekordním závěrem z pondělí, vyplynulo z výsledků burzy.

Tahounem obratu byly akcie rakouské banky Erste, jež si připsaly zhruba 1,1 procenta na 1623 korun. Obchodník firmy Patria Finance Ronald Schubert to připisoval výkonu akcií konkurenční banky Raiffeisen International, které i přes mohutný letošní růst přidaly za poslední dva dny dalších sedm procent po zvýšeném investičním doporučení od společnosti Salomon.

Akcie petrochemického holdingu Unipetrol zpevnily o 0,9 procenta na 236,1 koruny a akcie elektrárenské skupiny ČEZ obnovily útok na hranici 1000 korun a polepšily si o 0,76 procenta na 995,1 koruny.

Pouze se třemi akciemi z desítky emisí v elitním obchodním systému SPAD se obchodovalo za více než sto milionů korun. Nejlepší ČEZ měl slabý objem kolem 270 milionů korun. "Objemy obchodů jsou slabší, když investoři již zřejmě pomalu zavírají svá portfolia," dodal Schubert.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK