Průzkum: O svátcích bude v běžném režimu pracovat polovina firem

14.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Mezi Vánocemi a Silvestrem funguje v běžném pracovním režimu zhruba polovina firem. Zbývající část se rozděluje na ty, kde zaměstnanci povinně čerpají dovolenou, a na podniky s takzvaným celozávodním volnem. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila Hospodářská komora pro ČTK mezi téměř 900 společnostmi. Štědrý den je letos v neděli, takže volno je v pondělí a v úterý.

Především výrobní podniky dobu zkráceného týdne využívají k provádění revizí a údržbových prací, řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Technologické provozy se podle něj často ani nevyplatí spouštět na pouhé tři dny, protože výrobní linky bývají koncipovány pro běžný týdenní režim.

Ve firmách, kde se nezastavují výrobní linky, se dovolené a volno přidělují tak, aby byly zajištěny potřeby firmy, upozornil analytik Patria Finance David Marek. Stejně tak v dopravě musí podle něj být zajištěna dopravní obslužnost, a to jak při dopravě osob, tak rychloobrátkového zboží. Celkově letošní útlum by prý mohl být nižší v případě, že vytrvá současné netypicky teplé počasí, neboť lidé se mohou rozhodnout s dovolenou počkat raději na sníh.

V jednotlivých zemích záleží přerušení činnosti o Vánocích na tom, jak se pracuje v daném oboru v ostatních společnostech. "Obecně aktivita bývá nižší ve všech křesťanských zemích slavících stejné svátky. Aktivita ale nikdy zcela neutichá a na finančních trzích se normálně obchoduje, i když při nižších objemech obchodů," podotkl Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK