Nezapomeňte na přání pro své nejbližší

19.12.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Již za pět dní tu máme Štědrý den. Nákup dárků a předvánoční šílenství mají mnozí z nás úspěšně za sebou. Ve víru každoročních starostí bychom ovšem neměli zapomenout ani na své blízké. Nejen honosný dárek, ale i malé přání potěší.

Téma týdne: Vánoce jsou tady

Davy lidí, plná parkoviště, fronty lidí. To je běžný obrázek, který je v tuzemských městech a městečkách k vidění již několik týdnů. Obchodníci si mnou ruce, jejich tržby rok od roku stoupají. Poslední měsíc v roce snad každý z nás využije k tomu, aby si vzpomněl na své blízké a známé a stejně jako každý rok i letos jim nezapomene popřát příjemně prožité svátky a mnoho úspěchů v novém roce. Blížící se vánoční svátky tak pocítí nejen nákupní centra a obchodní domy, ale také pošty, poštovní doručovatelé a mobilní operátoři.

Miliony zpráviček
Stále více lidí upouští od klasických pohlednicí a dopisů a volí modernější formu spojení se svými blízkými. „Esemesky“, „ememesky“ či e-maily odsouvají klasická papírová přáníčka do ústraní. Důvod? Výhodou takto zaslaných přání je především rychlost a nízké náklady. Odesilatel se nemusí spoléhat na rychlé nohy místních pošťáku a doručovatelů. Navíc může se inspirovat a vybrat si z tisíců přání v podobě žertovných, romantických nebo jiných textů či obrázků.

Zatímco rozesílání e-mailových přání téměř nic nestojí (nepočítáme-li nutnost připojení k internetu), cena SMS či MMS je rozdílná a liší a v závislosti na operátorovi či zvoleném tarifu. V porovnání s papírovým přáním jde však výrazně levnější variantu. O popularitě mobilního způsobu zasílání svědčí až neuvěřitelná štědrovečerní čísla. Za loňský 24. prosinec poslali tuzemští uživatelé mobilních telefonů 58,5 milionu SMS a obrázkových MMS.

Dobrá zpráva, pošta nezdražila
Na druhou stranu stále existuje řada těch, kteří nedají dopustit na papírová přáníčka. Ona taková klasická pohlednice má něco do sebe, jelikož vyjadřuje osobnější a vřelejší postoj odesilatele. Máte-li však rozvětvenou rodinu či řadu známých, které nechcete opomenout, může vás rozeslání přijít na slušnou sumu. Ovšem je tu jedna dobrá zpráva. Pokud se vaše rodina během letošního roku nerozrostla a váš seznam adresátů zůstal stejný, za poštovné zaplatíte stejně jako loni.

Pozor na váhu, tvar a velikost!
Pokud se chystáte využít služeb pošty, cena může být velmi rozdílná, záleží na způsobu poslání, velikosti a hmotnosti zásilky. Na pohlednice a standardní přáníčka vám stejně jako loni postačí známka v hodnotě 7,50 Kč. Rozhodnete-li se poslat větší přání nebo přání neobvyklých rozměrů a tvarů, informujte se na poště v jaké hodnotě je třeba nalepit známku. Nalepíte-li známku nižší hodnoty, než která odpovídá vaší zásilce, může se stát, že příjemce bude muset doplatit rozdíl. A z takového překvapení by vaši blízcí zřejmě radost neměli.

Ne všichni však můžeme strávit zimní svátky se svými nejbližšími, a tak někdy nezbývá jiná možnost než poslat dárek poštou ve formě balíku. I v tomto případě zůstala cena nezměněna. Za balík do 2 kg zaplatíte 30 Kč, s hmotností do 5 kg přijde na 35 Kč a patnáctikilová zásilka stojí 55 Kč.

Ať už zvolíte jakýkoliv druh zásilky, nenechávejte jeho zaslání na poslední chvíli. Pošta bývá každý rok zahlcena před vánocemi množstvím dopisů. Posílají se nejen pohlednice a přání nejbližším, ale další porci dopisů přidají firmy rozesílající "péefka" svým obchodním partnerům. A to už je pěkná řádka zásilek. Pokud jste tak ještě neučinili, máte již opravdu nejvyšší čas.

Napište si Ježíškovi!
Tradičně jako každý rok, i tentokrát Česká pošta připravila tzv. Ježíškovu Vánoční poštu. Od 4. do 22. prosince 2006 bude pošta na Božím Daru v Krušných horách používat příležitostné poštovní razítko s vánočním motivem.

Ježíškova vánoční pošta

(www.bozi-dar.cz)

Zájemci, kteří chtějí, aby jejich vánoční přání adresovaná přátelům, příbuzným a dětem byla orazítkována výše uvedeným symbolem, nechť přání vloží do obálky a zašlou na adresu: Vánoční pošta, 362 62 Boží Dar. Tuto službu, která má již třináctiletou tradici, využívá každoročně desetitisíce lidí. V loňském roce to bylo orazítkováno 415 kilogramů vánočních přání.

Pozor! Vánoční přání s vypsanými adresami, na které mají být doručena, musejí být řádně ofrankována, totéž platí o obálce s adresou Božího Daru, do níž se přání vloží. Na poště v Božím Daru budou vánoční přání opatřena příležitostným poštovním razítkem a doručena adresátům.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky