Polský majitel Unipetrolu koupil ruský podíl v litevské rafinerii

14.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vilnius 14. prosince (ČTK) - Polský koncern PKN Orlen, majitel české petrochemické skupiny Unipetrol, koupil v Litvě 53,7 procenta rafinerie Mažeikiu Nafta. Prodal mu ji ruský Jukos za 3,88 miliardy litů (přes 31 miliard Kč), uvedl dnes PKN.

Transakce se uskutečnila den před předpokládaným podpisem dohody mezi PKN a litevskou vládou. Od ní polský koncern koupí ještě 30 procent Mažeikiu Nafta za 852 milionů dolarů, tedy téměř 18 miliard Kč, a získá tak nad jedinou rafinerií v Pobaltí kontrolu.

V dnešní transakci prodala 380 milionů akcií rafinerie polské firmě nizozemská divize Jukos U.K. BV. Prodejní cena byla 10,22 litu za akcii.

Převod podílu se uskutečnil přesto, že v rafinerii v říjnu hořelo a kvůli nehodě na ruském ropovodu se ropa do rafinerie dostává od července po moři tankery. PKN a Jukos se na prodeji podílu přitom dohodly již v květnu, napsala agentura AP.

PKN Orlen má přední pozici na polském maloobchodním trhu s pohonnými hmotami. Společnost vlastní v českém Unipetrolu podíl 63 procent, který získala v privatizaci v roce 2004.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK