Ceny akcií na pražské burze posílily na nový rekord

14.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Ceny akcií dnes na pražské burze vyrostly na rekordní hodnotu, když překonaly dosavadní maximum z pondělí. Podle indexu PX přední akcie zpevnily o 0,63 procenta na závěrečných 1625,3 bodu. Minulý rekord byl 1620,9 bodu. ČTK převzala výsledky z burzy.

Letošní výnos akcií v tuzemsku tak převýšil deset procent a přiblížil se k výkonům amerických a západoevropských akcií. Na nejlepší burzy ve střední a východní Evropě to ale bylo málo. Například ruské akcie se zhodnotily o více než polovinu a polské si polepšily o více než třetinu.

Motorem růstu byly akcie operátora Telefónica O2 se ziskem 1,46 procenta na 485,5 koruny. Takřka procento na 997,2 koruny přidaly akcie elektrárenské skupiny ČEZ, které se od pondělí zařadí mezi nejvýznamnější emise varšavské burzy. Akcie ČEZ budou zařazeny do indexu WIG 20 a budou v něm mít podíl 2,23 procenta.

Celkové obchody s akciemi propadly na 1,8 miliardy korun z minulé již podprůměrné hodnoty 2,6 miliardy korun. Obchodníci to zdůvodnili příchodem akcií textilní společnosti Pegas Nonwovens, třetího primárního úpisu v historii burzy po firmách Zentiva a ECM Real Estate Investments, na které se upnula pozornost.

Veřejná nabídka akcií Pegas, které se mohli zúčastnit i drobní investoři, dnes skončila. Zájem investorů byl podle obchodníků ještě silnější než u nedávného úpisu akcií ECM, kde byla poptávka více než čtyřikrát silnější než nabídka. Upisovací cena za akcii Pegas by měla být zveřejněna v pátek, obchodování s akciemi začne na burze v pondělí.

Celkový objem obchodů: 14,513 miliardy Kč

- akcie 2,632 miliardy Kč

- dluhopisy 11,881 miliardy Kč

Ostatní obchody:

- certifikáty 0,386 mil.Kč

- futures 0,162 mil.Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK