Americké akcie dopoledne rostly díky bankám a OPEC

14.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne rostly díky solidním výsledkovým zprávám, které zveřejnily dvě významné investiční banky. Pozitivní náladu na akciovém trhu podrželo i rozhodnutí kartelu ropných vývozců OPEC nesnižovat zatím těžbu ropy.

Index Dow Jones v poledne newyorského času vzrostl o polovinu procenta na 12.377,7 bodu. Dopoledne index posunul své historické denní maximum na 12.394,25 bodu. Index trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ zvýšil o procento na 2456,5 bodu.

Akcie investičních bank Bear Stearns a Lehman Brothers Holdings stoupaly díky rekordním ziskům bank za čtvrtletí do konce listopadu i celý fiskální rok. Následovaly tak Goldman Sachs Group, která zveřejnila výsledky v úterý. Zisky bankám rostly díky stoupajícím akciovým trhům a narůstajícímu počtu firem, které se mezi sebou spojují, napsala agentura AP.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na svém dnešním zasedání v nigerijské metropoli Abuja rozhodla ponechat těžební limity beze změn, připravila si ale podmínky k jejich snížení od února. Zda těžbu skutečně sníží, však bude záležet na dalším vyhodnocení situace, které kartel provede v lednu. Sdružení rovněž přijalo Angolu za 12. člena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK