Japonské akcie uzavřely na dalším sedmiměsíčním maximu

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. prosince (ČTK) - Japonské akcie popáté za sebou posílily a uzavřely obchodování na dalším sedmiměsíčním maximu. Zpráva o vývoji podnikatelské nálady v Japonsku totiž nezměnila očekávání, že japonská centrální banka příští týden pravděpodobně nepřikročí ke zvýšení úrokových sazeb.

Hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei 225 posílil o 0,51 procenta na 16.914,31 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 10. května. Širší index Topix vzrostl o 0,34 procenta na 1657,40 bodu, napsala agentura Reuters.

Třetí největší světová tabáková společnost Japan Tobacco posílila o 3,1 procenta. Firma po skončení obchodování oznámila, že koupí britského konkurenta Gallaher Group za 2,25 bilionu jenů (více než 400 miliard Kč).

Podnikatelská nálada v Japonsku se na konci tohoto roku zlepšila a její index se dostal nejvýše za dva roky. Japonská centrální banka dnes oznámila, že index nálady velkých průmyslových výrobců v prosinci stoupl na 25 ze zářijových 24 bodů. To bylo v souladu s odhady analytiků.

Na devizovém trhu vedlo očekávání, že japonská centrální banka příští týden ponechá sazby beze změny, k poklesu japonského jenu. "Zvýšení sazeb v příštím týdnu je zcela vyloučené, takže je pro trh snadné jít s proudem a prodávat jeny," řekl analytik Norijuki Kato ze společnosti State Street Global Markets.

V závěru tokijského obchodování euro vůči jenu posílilo na 155,00 JPY ze 154,90 JPY ve čtvrtek večer v New Yorku. Dolar vůči jenu také mírně stoupl na 117,90 JPY. Předtím se vyšplhal až na třítýdenní maximum 118,13 JPY. Euro vůči dolaru zůstalo bez výraznějších změn na 1,3145 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK