Profit: Insolvenční zákon vstoupí v platnost o půl roku později

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Platnost nového insolvenčního zákona bude zřejmě posunuta o půl roku, a to na 1. ledna 2008. Týdeníku Profit, který vyjde v pondělí, to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Dodal však, že o odkladu ještě není rozhodnuto, ale že tato varianta existuje. Důvod odkladu ministr neuvedl.

Podle informací z ministerstva spravedlnosti jde o zpoždění legislativních a technických prací na vzniku takzvaného insolvenčního rejstříku, který by měl být databází konkurzů. Rejstřík je nedílnou součástí zákona a bez dořešení všech aspektů tak, aby mohl v den platnosti zákona bezchybně fungovat, by ztratil smysl i samotný zákon.

Zákon má výrazně zrychlit konkurzy, zlepšit postavení věřitelů a umožnit ozdravení problémových podniků. Zákon nově zavádí také osobní bankroty pro předlužené lidi a nabízí možnosti jejich oddlužení mimo exekuční režim.

Na nový zákon, který by upravoval konkurzní právo, se čekalo řadu let. Pokud se jeho platnost skutečně posune jenom proto, aby byly přijaty všechny nutné doprovodné předpisy, podnikatelé by se s tím smířili, píše Profit. "Je to pořád lepší, než aby se nakonec pár dní před spuštěním začaly objevovat problémy a již by nezbyl čas k jejich odstranění. Jde o to, aby zákon bezchybně fungoval hned od začátku, aby to s ním nedopadlo nakonec jako se zákoníkem práce," řekl Profitu generální ředitel Svazu průmyslu Zdeněk Liška.

Práce na insolvenčním zákonu byly poznamenány sporem mezi exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem a bývalým místopředsedou vlády pro ekonomiku Martinem Jahnem. Výsledkem byl kompromisní návrh, který parlament projednal ještě před letošními volbami do Poslanecké sněmovny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK