Kapsch zaplatí až 14 milionů denně, pokud nebude mýtné fungovat

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Firma Kapsch zaplatí státu až 14 milionů korun za každý den, kdy nebude systém elektronického mýtného fungovat. Částka je součtem nové šestimilionové smluvní sankce a náhrady škod za ušlé mýtné ve výši osmi milionů. Obě strany se na tom dohodly v novém smluvním dodatku, se kterým novináře seznámil náměstek ministra dopravy Jiří Hodač.

Dodatek podepíší zástupci ministerstva a Kapsche dnes odpoledne, ihned poté odstartuje pilotní provoz systému, sdělil Hodač. Mýtné se má začít elektronicky vybírat od nákladních vozidel s 12 a více tunami od 1. ledna 2007.

Kapsch na sankce poskytl státu bankovní záruku ve výši 660 milionů korun. To je 21 procent ceny dodávky první etapy. Původní smlouva mluvila o 7,5 procenta. Pokud MD záruku vyčerpá, vypoví Kapschi smlouvu.

Kapsch zatím stále nedodal ministerstvu dopravy všechny potřebné dokumenty k systému. Jde například o certifikáty k použitým materiálům nebo testovací protokoly. Podle Hodače stát takový systém nemohl převzít bez dalších garancí. Kapsch proto předá ministerstvu právně závazné prohlášení, kde bude garantovat, že systém má všechny náležitosti vyplývající ze smlouvy.

Součástí prohlášení bude i seznam vad a nedodělků, které systém zatím vykazuje, ale které nebrání v provozu. Na základě tohoto prohlášení stát systém převezme k 1. lednu 2007. Během dalších 30 dnů může Kapsch seznam vad doplňovat. Za nedodělek se považuje i každé náhradní řešení, tzn. že Kapsch musí státu mimo jiné předložit seznam všech naftových agregátů. Za jejich provoz převzal Kapsch plnou zodpovědnost.

Za neodstraněné nedodělky hrozí Kapschi další sankce. Pokud do roka firma neodstraní 90 procent vad, zaplatí za každou z nich 20.000 korun denně. Pokud Kapsch vady neodstraní do roka a půl, hrozí mu sankce tři miliony korun za každý den a každé náhradní řešení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK