Pegas Nonwovens upsal 4,385 mil. akcií,konečná cena bude 27 eur

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Textilní společnost Pegas Nonwovens dnes ukončila úpis akcií, přičemž celkem bylo upsáno 4,385 milionu akcií společnosti. Konečná nabídková cena bude 27 eur (749,20 koruny). Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Akcie výrobce umělých textilií se začnou na pražské burze obchodovat v pondělí 18. prosince v předběžném "podmíněném" režimu a od 21. prosince v řádném obchodování.

Z celkového množství upsaných akcií představovaly 1,81 milionu nové a 2,575 již existující prodávané akcie. Celková hodnota nabídky dosáhla 118 milionů eur, respektive 136 milionů eur včetně opce na navýšení úpisu. Ta představuje 657.750 akcií, tedy 15 procent celkové hodnoty nabídky. Společnost předpokládá, že tržní kapitalizace společnosti by při ceně 27 eur měla být 249 milionů eur.

Celkem deset procent z upsaných akcií získali čeští a polští drobní investoři, zatímco 90 procent akcií bylo rozděleno mezi české, polské a mezinárodní institucionální klienty.

Podíl většinového vlastníka investičních fondů Pamplona v Pegas Nonwovens se po úpisu sníží z původních 97,5 procenta na nových 50,5 procenta. V případě využití opce se podíl sníží až na 43,4 procenta.

Pegas Nonwovens bude teprve třetí českou firmou, která získá kapitál od investorů ve veřejné nabídce výměnou za akcie a poté vstoupí na burzu. Podle obchodníků je zájem o akcie Pegas větší než u realitní firmy ECM Real Estate Investments, u níž poptávka překročila nabídku více než čtyřikrát.

Pegas Nonwovens je největší český výrobce netkaných textilií a evropská dvojka ve výrobě netkaných textilií pro osobní hygienu po firmě Fireweb. Akcie firmy se budou obchodovat i ve Varšavě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK