PKN Orlen dokončil nákup podílu v litevské Mažeikiu Nafta

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vilnius 15. prosince (ČTK) - Polská petrochemická společnost PKN Orlen, která mimo jiné vlastní český Unipetrol, dnes dokončila nákup podílu v litevské rafinerii Mažeikiu Nafta. Od litevské vlády koupila 30,66 procenta akcií, za které zaplatila 852 milionu dolarů (přes 18 miliard Kč). Oznámila to agentura AP.

PKN Orlen už ve čtvrtek koupil 53,7 procenta akcií Mažeikiu Nafta od ruské společnosti Jukos. Za podíl zaplatil 3,88 miliardy litů, v přepočtu asi 31,2 miliardy Kč. Poláci tak nyní vlastní 84,4 procenta Mažeikiu, která je jedinou rafinerií v celém Pobaltí.

Dnešní transakce se připravovala zhruba rok, v jehož průběhu se vyskytla řada problémů. Například v říjnu rafinerii zasáhl požár, v červenci se zase na jednom z ropovodů vyskytla závada, kvůli které byl zastaven přísun ropy do rafinerie.

Kontrakt je považován za jeden z nejvýnosnějších v historii Litvy. Vládě se totiž podařilo inkasovat částku, která představuje téměř čtyři procenta hrubého domácího produktu země. Litevci ale především doufají, že tím končí nepříliš šťastné období privatizace. V roce 1999 rafinerii koupila americká společnost Williams International.

"Asi dva a půl roku jsme jednali s nejrůznějšími zájemci. To už ale skončilo," řekl bývalý premiér Algirdas Brazauskas, který jednání s polskou PKN Orlen zahajoval.

Agentura Fitch Ratings v reakci na změnu vlastníka vyřadila rating Mažeikiu z režimu pozorování a potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti na stupni B plus. Výhled ratingu je pozitivní, což znamená, že Fitch by mohla ratingovou známku ještě zvýšit. Rating krátkodobých závazků Fitch ponechala na stupni B.

"Příznivý výhled odráží potenciální výhody, které by Mažeikiu mohla pocítit jako součást skupiny PKN," píše se ve zprávě ratingové agentury. PKN Orlen má podle názoru agentury silnější finanční profil a litevskou rafinerii podpoří.

Mažeikiu Nafta loni zpracovala 9,2 milionu tun ropy a dalších surovin, což byl proti roku 2004 nárůst o 6,8 procenta. Rafinerie zvýšila zisk o 22 procent na 885 milionu litů (asi 7,1 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK