Koruna zakončila týden blízko rekordu na 27,67 Kč/EUR

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Česká měna zakončila týden blízko svých rekordů. V 16:40 se obchodovala za 27,67 Kč/EUR, v noci na dnešek přitom dosáhla maxima 27,63 Kč/EUR. K dolaru během dne koruna mírně oslabila na 21,13 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Česká měna překonává rekordy vůči euru již několik dní.

"Při hodnocení posledních týdnů lze konstatovat, že česká koruna se nachází na nejsilnějších úrovních v historii především díky pozitivnímu vývoji okolních regionálních měn, které pasivně sleduje," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Poslední data z tuzemské ekonomiky, například platební bilance, a politická nestabilita podle něj povedou postupně k oslabení koruny. "Celkově tak očekáváme, že se nepříznivé fundamenty dříve či později do kurzu koruny promítnou. Věříme tomu, že by to mohl být scénář pro první čtvrtletí 2007," uvedl.

Během dnešního odpoledne koruna postupně ze svých maximálních hodnot ustupovala. Po otevření na 27,67 Kč/EUR se kurz rychle přehoupl zpět přes 27,70 Kč/EUR až na 27,79 Kč/EUR. Tendenci oslabovat dnes měly i okolní regionální měny. Odpoledne ovšem koruna opět posílila. "Opět se jednalo o technický pohyb způsobený aktivitou zahraničních investičních domů," doplnil Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK