Nemocenská se nemění, schodek rozpočtu ano - Klaus podepsal normy

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Nemocenská se bude v příštím roce vyplácet stejně jako dosud. Firmy ji pracovníkům začnou hradit až od roku 2008. Prezident Václav Klaus dnes podepsal zákon, který systém změní až v lednu 2008. O podepsání zákona dnes ČTK informoval prezidentův mluvčí Petr Hájek. Podle něj hlava státu podepsala i zákon, který zvýší schodek letošního rozpočtu zhruba o deset miliard korun. Peníze se použijí na výplatu důchodů.

Podle normy, která měla platit od ledna, by po první dva týdny nemoci pracovníkům náhradu mzdy vyplácely firmy. Za to by jim klesly odvody. Státní rozpočet by tak ale v příštím roce přišel o miliardy korun. Sněmovna pak před časem schválila kompromisní řešení - firmy budou v příštím roce dávky vyplácet, ale odvody jim neklesnou. Výdaje jim však stát vrátí.

Ministr práce Petr Nečas (ODS) se se svým předchůdcem Zdeňkem Škromachem (ČSSD) dohodl na "vypuštění" příštího roku a nastartování systému až od ledna 2008. Návrh novely pak podal Senát. Sněmovna ho 12. prosince schválila.

V roce 2008 by se sazba pojistného měla podnikům snížit z nynějších 3,3 na 2,3 procenta. První dva týdny by pracovníkům hradily náhradu mzdy. Stát by jim měl ale polovinu výdajů vrátil. Od roku 2009 by se pak odvody měly dostat na původně plánovaných 1,4 procenta a stát by zaměstnavatelům výdaje už nevracel vůbec.

V úterý 12. prosince schválila sněmovna i předlohu o zvýšení schodku letošního rozpočtu. Peníze kabinet potřebuje na výplatu penzí. Nečas i ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) již dříve uvedli, že v prosinci na ně bude chybět zhruba deset miliard korun. Deficit rozpočtu se tak zvedne z původních 74 na téměř 84 miliard korun. Peníze na důchody chyběly i loni a předloni. Vláda si tehdy půjčila několik miliard korun od České pošty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK