Burzovní týden přinesl další rekord

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu opět vylepšila své maximum. K tomu ji napomohly především akcie společnosti ČEZ, které překonaly hranici 1000 korun za akcii. Ještě úspěšnější byl Unipetrol. Index PX vylepšil maximum ve čtvrtek až na 1625,3 bodu a v týdnu zpevnil o 0,68 procenta na závěrečných 1622,5 bodu.

"Na českém trhu byla vidět pokračující 'ježíškovská rallye'. I když objemy obchodů začínaly postupně klesat, stále nebyly zanedbatelné," popsal obchodování analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Index PX podpořily i nové rekordy ČEZ. Ten poprvé překonal magickou hranici tisíc korun za akcii hned v úvodě týdne, kdy zvýšila svá doporučení Deutsche Bank, doplnil Robert Keller z Patria Finance.

Pozitivně se podle něj vyvíjely tento týden i akcie Unipetrolu poté, co společnost Lukoil oznámila zájem o koupi podílu v České rafinérské. Týden se nesl i ve znamení vydání akcií společnosti Pegas. Akcie ECM začaly tento týden psát svůj akciový příběh na pražské burze.

"V příštím týdnu se můžeme 'těšit' na ještě větší snížení objemů a další pokles zájmu o kapitálové trhy obecně v předvánočním čase," podotkl Procházka.

Akcie ČEZ stouply v týdnu o dvě procenta na 1007 Kč, Unipetrol přidal 3,6 procenta na 232,70 Kč. Výraznější pokles zaznamenaly pouze akcie CME, které ztratily 1,8 procenta na 1521,50 Kč. Pohyb kurzu žádné z dalších důležitých akcií nepřesáhl procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK