Na trhu se objevil další výrobek způsobující nemoc listeriózu

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před nebezpečným dezertním sýrem Baladur výrobce Pom-Prodej s.r.o. Ten, stejně jako hermelínový a pochoutkový salát výrobců Lahůdky Palma Praha a Nové lahůdky Sixta, na které ministerstvo upozornilo ve čtvrtek, obsahuje velmi nebezpečnou bakterii, která má za následek onemocnění listeriózu. ČTK to dnes sdělil mluvčí MZ Tomáš Cikrt.

Onemocnění se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během gravidity.

Hlavní hygienik ČR Michael Vít nařídil důkladnou kontrolu v obou výrobnách potravin. Na šetření se budou podílet také Státní veterinární správa (SVS) a Státní zemědělská a potravinářskou inspekcí (SZPI), doplnil Cikrt.

Ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, SVS a SZPI se rovněž uskuteční kontrola výroben, distribuce a prodeje lahůdek po celé ČR, která začne v pondělí 18. prosince. "Opatření se budou upřesňovat podle závěrů provedených inspekcí," uvedl Cikrt.

V listopadu byla na Moravě hlášena tři úmrtí pacientů s prokázaným výskytem bakterií Listerie monocytogenes. Ve stejném měsíci došlo i k úmrtí novorozence, u jehož maminky byla prokázána listerióza při současném chronickém onemocnění imunitního systému, uvedl Cikrt.

Vedle toho se onemocnění listeriózou vyskytlo u 17 lidí, což podle ministerstva zdravotnictví neodpovídá běžnému sezónnímu výskytu. Zaznamenán byl rovněž případ předčasného porodu nedonošeného novorozence, u kterého byla zjištěna Listeria monocytogenes. Po nasazení adekvátní léčby se povedlo novorozence dostat mimo ohrožení života, uvedl mluvčí Cikrt.

Ministerstvo mimo to informuje veřejnost o chorobě, kterou nebezpečné výrobky mohou způsobit, a doporučuje všem obyvatelům ČR, jak této nemoci předcházet. Podrobné informace jsou umístěny na stránkách ministerstva www.mzcr.cz.

Výrobci nebezpečných výrobků jsou ze zákona povinni stáhnout produkty z trhu, uvedl hlavní hygienik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK