Úřady kontrolují obchody, zda neprodávají nebezpečný sýr

16.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Brno 16. prosince (ČTK) - Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) spolu s hygieniky a veterinární správou zahájili rozsáhlé kontroly, zda obchodníci neprodávají nebezpečný sýr Baladur od společnosti Prom-Prodej a hermelínový a pochoutkový salát výrobců Lahůdky Palma Praha a Nové lahůdky. V těchto potravinách totiž odborníci zjistili velmi nebezpečnou bakterii, která má za následek onemocnění listeriózu. Onemocnění se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství.

"Rozjeli jsme rozsáhlou akci, zatím jsme však teprve na začátku a výsledky nemáme," řekl mluvčí SZPI Ivo Klemeš. Dodal, že obchodníci jsou povinni uposlechnout nařízení hygieny a nebezpečné potraviny z trhu stáhnout. Hlavní hygienik ČR Michael Vít také nařídil důkladnou kontrolu v těchto výrobnách potravin. Na šetření se budou podílet také Státní veterinární správa (SVS) a SZPI.

Podle Víta se ale sýr v síti obchodů Kaufland, kde ho hygienici objevili, nyní už neprodává. Vít řekl, že nebezpečný Baladur by již neměl být na pultech tuzemských obchodů k dostání.

Ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, SVS a SZPI hygienici rovněž zkontrolují výrobny, distribuci a prodej lahůdek po celé ČR. Celostátní kontrola začne v pondělí 18. prosince.

Jednatel společnosti Prom-Prodej Jaroslav Šobr se domnívá, že problém vznikl špatnou manipulací se sýrem v prodejně ve Zlíně. Firma jej přesto stáhla z prodeje a pozastavila distribuci Baladuru, který vyrábí v Bezděkově u Klatov.

V den, kdy podnik údajně vyrobil infikovaný produkt, vyrobil pouze dvě palety, tedy 60 kartonů sýrů. V pondělí odveze ředitel výrobky do veterinární laboratoře do Jihlavy, protože podnik jako výrobce mléka spadá pod kontrolu SVS. Informace podle ředitele ohrožuje existenci firmy se 150 lidmi.

V listopadu byla na Moravě hlášena tři úmrtí pacientů s prokázaným výskytem bakterií Listerie monocytogenes. Ve stejném měsíci zemřel i novorozenec, u jehož matky byla prokázána listerióza při současném chronickém onemocnění imunitního systému.

Vedle toho se onemocnění listeriózou vyskytlo u 17 lidí, což podle ministerstva zdravotnictví neodpovídá běžnému sezonnímu výskytu. Zaznamenán byl rovněž případ předčasného porodu nedonošeného novorozence, u kterého byla zjištěna Listeria monocytogenes. Po nasazení adekvátní léčby se povedlo novorozence dostat mimo ohrožení života.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK