Města a obce již tolik neutrácejí za silvestrovské ohňostroje

17.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Města již neinvestují tolik peněz do silvestrovských ohňostrojů, které na přelomu tisíciletí ozařovaly noční oblohu i v menších obcích. Podle prodejců od té doby útraty samospráv za ohňostroje stagnují. Některé radnice navíc letos silvestrovské oslavy neorganizují vůbec, takže jejich obyvatelé se budou muset při vítání nového roku spolehnout na vlastní zásoby zábavní pyrotechniky anebo místní firmy.

"K velkému boomu došlo v roce 1999, když se lámalo tisíciletí a města to chtěla patřičně oslavit, takže si objednávala i velké ohňostroje. V posledních letech ale zájem radnic stagnuje a obce za ohňostroje již moc neutrácejí," řekl Václav Krupička, jehož pražská firma se specializuje na prodej zábavní pyrotechniky.

Zatímco na sklonku 90. let řada měst za velkolepé silvestrovské ohňostroje neváhala utrácet i statisíce či miliony korun, nyní se často spokojí s menšími pyrotechnickými efekty. "Děláme hlavně menší města a obce, kde se cena silvestrovských ohňostrojů pohybuje v desetitisících korun," podotkl Krupička.

Například radnice velkých měst ve Zlínském kraji letos většinou silvestrovské oslavy na náměstích nepořádají. Důvodem jsou podle úředníků vysoké náklady, především právě na ohňostroje. Zábavu na náměstí tak letos připraví jen ve Valašském Meziříčí a Vsetíně. Meziříčská radnice ale nevylučuje, že letos oslavy uspořádá kvůli chybějícím penězům naposledy.

Nebe nad Karlovými Vary o silvestrovské půlnoci sice rozzáří desítky pestrobarevných ohňostrojů, ale ani jeden z nich nebude odpalován v režii města. To už několik let do ohňostrojů neinvestuje ani korunu. "Naposledy to bylo někdy s příchodem nového tisíciletí. Od té doby jsou ohňostroje výhradně v režii velkých hotelů a lázeňských sanatorií. Tradičně je nad město odpalují například sanatorium Imperial a Grandhotel Pupp," uvedl mluvčí magistrátu Jakub Kaválek.

Českobudějovická radnice chystá velkou oslavu až na rok 2010, hodlá totiž slavit jen jubilejní ročníky. Ohňostroj už neorganizovala řadu let a pak upustila i od spolupořádání zábavného programu na náměstí. "Lidé se před půlnocí na náměstí stejně shromáždí a přinesou si vlastní pyrotechniku. Udělají si program sami a soudě podle střepů, které tam ráno zbudou, se dobře baví i bez přičinění radnice," řekla ČTK vedoucí odboru kultury Iva Sedláková.

Ve středních Čechách novoroční ohňostroje chystají spíše v menších městech. Například v Milovicích na Nymbursku se uskuteční 1. ledna a radnici tato akce podobně jako v minulých letech stojí kolem 20.000 korun. Bez ohňostroje ani letos nebudou v Rakovníku, kde za něj stejně jako před rokem město zaplatí 40.000 korun.

Podle Vladimíra Leitnera ze společnosti A-Pyro, která se zabývá ohňostrojovými pracemi a prodejem zábavní pyrotechniky, lidé v posledních letech nechávají nákup silvestrovských rachejtlí a petard až na poslední chvíli. Firmy, které toto zboží prodávají, tak v závěru roku vytváří i polovinu ročního obratu. Významný podíl na domácím trhu silvestrovské pyrotechniky získávají supermarkety, které toto zboží na konci roku pravidelně zařazují do své nabídky.

Zábavní pyrotechnika se v Česku vyrábí jen v malém množství. Domácí obchodníci jsou proto odkázáni na její dovoz především z asijských zemí. Zatímco v roce 1993 import ohňostrojů a pyrotechnického zboží obnášel 51 milionů korun, tak v následujících letech postupně rostl a například v roce 1998 činil 82 milionů korun. V roce 1999 se dovoz těchto výrobků prudce zvýšil na rekordních 182 milionů korun.

V roce 2000 ale celní statistiky vykázaly pokles importu ohňostrojů na 158 milionů korun. Také v následujících letech se dovoz postupně snižoval až na loňských 96 milionů korun. Za prvních deset měsíců letošního roku pak byly do Česka dovezeny ohňostroje za téměř 32 milionů korun. Vývoz ohňostrojů z Česka je výrazně nižší a jeho hodnota se v posledních letech pohybuje v milionech korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK