Všechna cirkusová zvířata musejí mít od ledna na cesty po EU pas

17.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Všechna cirkusová zvířata budou muset být od ledna pro cesty po Evropské unii vybavena speciálním pasem. Nabývá totiž účinnost nařízení Evropské komise, kterým se stanoví veterinární požadavky na přesun těchto zvířat mezi členskými zeměmi, řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Podle některých zástupců cirkusů jde o byrokracii navíc a dodatečné náklady.

"Kdyby to nemuselo být, bylo by to pro nás lepší," uvedl principál Národního cirkusu originál Berousek Jiří Berousek s tím, že život u cirkusu je už tak těžký a bojuje se o každého diváka. V jeho cirkuse už prý ale zvířata mají své pasy řadu let.

Již nyní musejí mít takzvaný pas pro malá zvířata všichni cestující psi, kočky a fretky; z ostatních zvířat se to týká koní. Povinnost mít obdobné pasy bude v cirkusech platit například i pro slony, plazy, velbloudy či přežvýkavce. Ptáky či například hlodavce bude doprovázet doklad hromadný.

Nařízení o veterinárních požadavcích na přesun cirkusových zvířat v rámci EU podle Dubna přijala kvůli případným zdravotním rizikům, identifikaci, snadnější kontrole zdraví cirkusových zvířat i s ohledem na péči o jejich pohodu.

Pro přesuny mezi členskými státy EU musí krajská veterinární správa cirkus zaregistrovat, vydat rejstřík zvířat a rejstřík míst konání vystoupení a potvrdit pasy pro zvířata vyjma psů, koček, fretek a koní. Pro vydání individuálního pasu zvířete se musí provozovatel obrátit na soukromého veterinárního lékaře, který v cirkuse zajišťuje veterinární péči.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK