Předvánoční nákupy vrcholí, obchodníci hlásí až dvojnásobné tržby

17.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - V Česku o víkendu vrcholily předvánoční nákupy a spokojení obchodníci hlásí až dvojnásobné tržby proti běžnému období. Lidé kromě dárků pro své blízké mnohem více nakupovali také potřeby na pečení a potraviny určené na sváteční stůl. Obchodníci tvrdí, že takzvaná stříbrná neděle předčila předchozí bronzovou. Ještě větší nápor zákazníků ale prodejci očekávají příští týden.

"Tržby našich obchodů se například v pátek a sobotu zvýšily o 100 až 120 procent proti běžnému pátku a sobotě. Pokud tržby porovnáme se stejným obdobím loňského roku, tak jejich nárůst odhadujeme na 80 až 100 procent," řekl Libor Kytýr ze společnosti Ahold, která v Česku provozuje 300 supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova.

Lidé podle něj o víkendu nakupovali hlavně hračky, DVD a CD, elektroniku a větší zájem byl již také o trvanlivé potraviny a alkoholické nápoje. "Hodně na odbyt jdou v těchto dnech rovněž kosmetické balíčky," uvedl Kytýr. Dodal, že vánoční nákupy budou kulminovat příští týden, kdy by jim měly dominovat čerstvé potraviny.

Náporu zákazníků o víkendu čelily rovněž specializované obchody s elektronikou. "V prodejnách, které máme v obchodních centrech, bylo narváno a lidé někdy měli problém zaparkovat před centrem automobily. Tržby byly vyšší než minulý víkend," řekl dnes ČTK mluvčí sítě 660 obchodů Euronics a Proton Bohuslav Komín. Dodal, že klidněji bylo v obchodech umístěných v centrech měst.

Nejvíce se v prodejnách Euronics a Proton o víkendu prodávala drobná elektronika, jako jsou MP3 přehrávače, holící strojky, fény či různé kuchyňské elektrospotřebiče. Na nákupy se ale vydávaly i celé rodiny, které si společný dárek vybíraly například z nabídky stále populárnějších LCD či plazmových televizorů.

"Říká se, že za poslední čtyři měsíce roku se prodá tolik elektrospotřebičů jako za prvních osm měsíců roku. Lze tedy říci, že ve srovnání například s letními víkendy je v předvánočním období nárůst zájmu o elektro minimálně padesátiprocentní," uvedl Komín.

Také on předpokládá, že vánoční nákupy budou vrcholit příští týden. "Hlavně příští pátek a sobota by měly být nejsilnějšími obchodními dny v letošním roce," podotkl Komín.

Obchodníci museli kvůli velkému nárůstu poptávky zvýšit zásoby ve svých distribučních centrech. Například z distribučního skladu společnosti Tesco v Postřižíně nyní denně vyjíždí zásobovat obchody 150 kamionů. "V porovnání s běžným prodejním období se na začátku prosince objem zboží ve skladu zvýšil o přibližně 35 procent a v polovině tohoto měsíce již o 75 procent," řekla mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Jana Matoušková.

Češi letos za nákupy v předvánočním období zřejmě opět utratí rekordní množství peněz. V pokladnách obchodníků může v závěru roku podle odhadu analytika Next Finance Vladimíra Pikory skončit až 250 miliard korun, což by bylo o pět procent více než loni. Průměrná čtyřčlenná rodina podle průzkumu společnosti Factum Invenio celkem na Vánoce utratí 14.336 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK