Zákazníci budou moci v diskontech Plus platit nákupy kartou

17.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Lidé budou moci od pondělí platit za nákupy v diskontních prodejnách Plus kartou. Diskontní řetězce se dosud na rozdíl od supermarketů či hypermarketů zavedení platebních karet bránily, protože za jejich přijímání musí obchodníci odvádět bankám nemalé poplatky.

"Společnost Plus-Discount přijímá od pondělí na pokladnách všech svých 128 prodejen v ČR platební i kreditní karty všech renomovaných firem," řekl mluvčí společnosti Plus-Discount David Kolář. Platební terminály podle něj zrychlí odbavení zákazníků u pokladen.

Tuzemští obchodníci si již delší dobu stěžují na vysoké poplatky, které odvádějí provozovatelům platebních systémů a bankám za to, že zákazníci nákupy platí pomocí bankovních karet. Podle obchodníků jsou tyto poplatky v Českem mnohem vyšší než v řadě zemí Evropské unie.

Češi přitom ročně zaplatí v obchodech kartou nákupy za několik desítek miliard korun a tato forma placení je v tuzemsku stále oblíbenější.

Společnosti Plus-Discount ve finančním roce 2005/2006 zvýšila v ČR obrat o více než deset procent na necelých 13 miliard korun. V následujících třech až pěti letech by se měl počet obchodů Plus zdvojnásobit. Investice do rozšiřování sítě a jejího logistického zázemí mají přesáhnout sedm miliard korun.

Obchodní řetězec Plus-Discount je součástí německé obchodní skupiny Tengelmann a na českém trhu působí od roku 1992. Za posledních pět let společnost Plus-Discount investovala do rozvoje obchodní sítě v ČR téměř 1,7 miliardy korun.

Skupině Tengelmann, která v Česku kromě diskontních obchodů Plus provozuje i hobbymarkety Obi, loni podle odhadů odborníků patřilo s tržbami 19 miliard korun mezi deseti největšími obchodníky šesté až sedmé místo, o které se dělila s obchodním řetězcem Globus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK