HN: United Energy podává stížnost na cenovou politiku MUS

18.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Mostecká uhelná společnost (MUS) bude muset vysvětlovat svou obchodní politiku Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Dnes na ni totiž podává stížnost teplárenská společnost United Energy ze skupiny J&T kvůli snahám o zvyšování cen uhlí. Napsaly to Hospodářské noviny.

Mostecká uhelná sice vyprodukuje asi třetinu hnědého uhlí v Česku, na volný trh ho ale dodává nejvíc. Produkce jejích konkurentů - Severočeských dolů a Sokolovské uhelné - je určena pro skupinu ČEZ a pro vlastní spotřebu.

"Mostecká ovládá veškerý nezávislý trh s hnědým uhlím. A dominantní postavení začala brutálně zneužívat," tvrdí spolumajitel J&T Daniel Křetínský. Podle něj se MUS snaží zvednout cenu uhlí až na dvojnásobek, což by přineslo drastické zvýšení cen tepla. Proto Křetínský požaduje, aby ceny uhlí začal regulovat stát.

J&T nemá pro svou firmu United Energy zajištěné uhlí. MUS totiž nyní neuzavírá dlouhodobé smlouvy. "Dokud není jasno, zda budeme moci těžit za ekologickými limity, uzavírat je ani nemůžeme," řekl spolumajitel dolů Petr Pudil. United Energy však jako jediný zákazník nemá ani střednědobý kontrakt. Odmítá totiž na požadované ceny přistoupit.

Spokojeni ale nejsou ani další zákazníci MUS. "Nemáme s Mosteckou dobrou zkušenost," řekl ředitel Teplárny Strakonice Aleš Seitz. Jeho společnost se bez jistoty dodávek na příštích 30 let nemůže pustit do plánované modernizace, a proto souhlasila pro příští rok se zvýšení ceny o 11 procent.

V klidu není ani největší odběratel, společnost ČEZ. Ta má zajištěno mostecké uhlí pro své elektrárny do roku 2012. Aby se ale mohla pustit do plánovaných modernizací, potřebuje jistotu na 40 let.

Obchodní politika MUS zaráží i ostatní důlní společnosti. "Dost mě překvapili. U nás se meziroční růst ceny pohybuje od dvou procent po sedm," řekl šéf Sokolovské uhelné František Štěpánek.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už jednou obchodní politiku MUS zkoumal. "Nezjistili jsme žádný delikt. Požadují-li těžaři vyšší ceny, teplárny je neplatí, a řeší to soud, z našeho pohledu se přestupek nestal," řekl předseda ÚOHS Martin Pecina. Návrhy na regulaci cen uhlí nepovažuje za reálné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK