Ekonomika eurozóny letos podle EK vzroste o 2,6 pct

18.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. prosince (ČTK) - Ekonomika eurozóny by měla v letošním roce vykázat růst 2,6 procenta, převážně díky silné domácí poptávce a příznivým vyhlídkám v podnikovém sektoru. Ve své čtvrtletní ekonomické prognóze to uvedla Evropská komise. S podobnou dynamikou růstu komise počítala i v předchozí zprávě.

Ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí vykázala růst o půl procenta, meziroční růst ale činil 2,7 procenta. To byl nepatrně horší výsledek než v pololetí.

"Mírné zpomalení tempa růstu ve srovnání s pololetím by nemělo zamaskovat skutečnost, že všechny složky ekonomiky pokračují v silném růstu. Mimořádně silná byla hlavně spotřeba domácností," píše se ve zprávě. Zlepšení je znát i na trhu práce.

Vývoj domácí poptávky podle komise naznačuje, že předpokládaný růst by měl být udržitelný. Komise tento předpoklad opírá právě o další růst spotřeby, kterou podporuje sama důvěra spotřebitelů. To se projevuje dalším růstem výdajů domácností.

V silném růstu pokračují investiční výdaje a na vysokých hodnotách setrvává podnikatelská důvěra. Tyto faktory by měly zajistit zdravý růst podnikové sféry, takže krátkodobý výhled komise hodnotí jako velmi dobrý.

"Eurozóna je tedy dobře připravena na to, aby zvládla poněkud méně příznivé mezinárodní prostředí, které je výsledkem zpomalení dynamiky růstu ve Spojených státech. Pokud se prognóza Evropské komise naplní, eurozóna by v letošním roce měla zaznamenat nejsilnější růst za posledních šest let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK