Kostelecké uzeniny: Chovatelé drůbeže od nás víc peněz nedostanou

18.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. prosince (ČTK) - Čeští chovatelé nedostanou za drůbež ani v lednu víc než nyní. Kostelecké uzeniny dnes na dotaz ČTK popřely, že se s částí producentů dohodly na zvýšení výkupních cen ze současných 19 Kč na 20 korun za kilogram. Firma nabídla nové podmínky od února, na to však chovatelé nepřistoupili, řekl mluvčí podniku Vladimír Bystrov. Vyjádření chovatelů se zatím ČTK nepodařilo sehnat.

Producenti drůbežího utratí v posledních týdnech asi o 1,50 Kč víc za krmivo a energie. Výkupní cena ale zůstává stejná. Skupina firem v čele s Agrodružstvem Jevišovice vyzvala ve středu ostatní chovatele, aby od ledna neprodávali pod 20 korun za kilogram. Oznámila zároveň, že pokud se výkupní ceny nezvednou, přestanou firmy se zhruba šestinovým podílem na trhu dodávat drůbež do českých obchodů. V sousedních zemích prý za kuřata dostanou více.

Mladá fronta Dnes v pátek uvedla, že se chovatelé dohodli na vyšších cenách s Kosteleckými uzeninami. Cena za kilogram měla vzrůst postupně až na 20 korun. "K dohodě ale nedošlo. Kostelecké uzeniny nepřistoupily ne požadavky chovatelů a nabídly změnu ceny až od února," uvedl Bystrov. S tím ale chovatelé nesouhlasili. Bystrov nevyloučil, že se obě strany k jednacímu stolu vrátí.

Podle Kateřiny Pecinové z obchodní sítě Ahold znamená zvýšení výkupních cen o dvě koruny nárůst cen v obchodech zhruba o deset procent. Změnu v koncových cenách potvrdil i Bystrov. "Musí se to promítnout, to navýšení se nemá kde rozpustit," dodal.

Na ztráty chovatelů upozornila v listopadu i Agrární komora. Varovala, že kvůli nízkým výkupním cenám klesne domácí produkce a vzroste dovoz. To bude prý znamenat propouštění a další přebytky obilí, které se nevyužije jako krmivo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK