ČOI letos zabavila padělky za 716 milionů korun, hlavně CD a DVD

18.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Česká obchodní inspekce za 11 měsíců letošního roku zabavila takřka jeden milion padělků a napodobenin textilu, obuvi a CD a DVD v odhadované hodnotě 716,15 milionu korun, což je bezmála stejná částka jako za celý loňský rok. Zhruba 80 procent zajištěných padělků tvořily nosiče s hudbou a filmy. Nejvíce falzifikátů inspektoři ČOI odhalili v Plzeňském a Karlovarském kraji, nejméně naopak v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová řekla, že inspektoři letos zabavili 810.533 padělků audio a video nosičů. Na falzifikáty značkového textilu a batohů připadlo 124.482 kusů zabaveného zboží a na obuv a koženou galanterii 11.283 falešných výrobků. Nejvíce se na padělaném oblečení i letos objevují loga firem Adidas, Puma, Nike či Hugo Boss.

Zatímco v roce 2004 tvořily dvě třetiny zabavených padělků CD a DVD nosiče a zbývající část připadla na textil, obuv a ostatní zboží, loni byl poměr těchto kategorií zhruba vyrovnaný. "Letos se ale CD a DVD na zabavených padělcích a napodobeninách podílí 83 procenty. Je to nejvíce v historii," uvedla Fléglová.

Podle zástupce ředitele Mezinárodní federace fonografického průmyslu v ČR Jaromíra Soukupa se ČR v počtu pirátských nosičů už několik let drží na 11. místě na světě. "Každé druhé CD v ČR není legální, ale je pirátské," řekl Soukup, podle kterého pirátství způsobuje stamilionové ztráty autorům, umělcům a výrobcům.

Cena jednoho pirátského CD se na tržištích pohybuje mezi dvěma až čtyřmi eury (56 až 112 korun). Průměrná cena CD na pultech českých prodejen se podle Soukupa snižuje a letos je kolem 300 korun.

Nejvíce padělků CD a DVD, textilu a obuvi, a to bezmála 570.000 kusů v odhadované hodnotě 400 milionů korun, bylo letos zjištěno v Plzeňském a Karlovarském kraji. Nejméně jich naopak odhalili v Pardubickém a Královéhradecké kraji, kde v sítích inspektorů skončilo 218 padělků v hodnotě 235.000 korun.

Za loňský rok ČOI na tuzemských tržnicích a v obchodech zabavila padělky za 733 milionů korun. V roce 2004 byla hodnota zabavených falzifikátů 943,6 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK