Americké akcie klesly kvůli technologickým firmám a cenám ropy

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. prosince (ČTK) - Americké akciové indexy v pondělí klesaly, protože si investoři z trhu odnášeli zisky akcií některých technologických firem. Dolů šly například Apple, Google a Oracle. Pokles cen ropy téměř o dvě procenta stáhl dolů akcie ropných koncernů.

Dow Jonesův index se snížil o 4,25 bodu na 12.441,27 bodu, tedy o 0,03 procenta. Během dne ale DJI dosáhl nového maxima 12.490,70 bodu. Index trhu Nasdaq za celý den klesl o 0,88 procenta na 2435,57 bodu, když se o 21,63 bodu snížil.

Pokles na trhu vyvolaly také obavy z toho, že růst akcií z posledních měsíců není udržitelný. Hlavní akciové indexy výrazně rostou již od července a Apple a Google na konci listopadu stouply na nové rekordy.

Z ropných koncernů šel v pondělí dolů například Exxon Mobil. Prodej akcií ropných a technologických společností připravil akciový trh o dopolední zisky, které akcie nabraly díky zprávám o fúzích a akvizicích za celkových 82 miliard dolarů.

"Trh nebyl v korekci již dlouho," řekl jeden z obchodníků. "Hi-tech tituly byly tahouny trhu a u nich byly zisky, proto také budou mezi prvními, které se budou prodávat," dodal.

Dolar mírně klesl vůči euru a stagnoval k japonskému jenu. Trh čekal na dnešní rozhodnutí japonské centrální banky o úrokových sazbách. Kurz eura se v závěru dne zvýšil o 0,1 procenta na 1,31 USD, ale zůstal pod 20měsíčním maximem 1,3365 USD z 8. prosince. Vůči jenu dolar uzavřel den relativně beze změny na 118,07 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK