Výstavba jaderných elektráren má stejně sympatizantů i odpůrců

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Výstavba jaderných elektráren má v České republice stejně sympatizantů i odpůrců. Zatímco třetina lidí budování jaderných elektráren jednoznačně podporuje nebo se k němu alespoň částečně přiklání, stejný podíl populace na otázku další výstavby odpovídá: "spíše ne" či "určitě ne". Vyplynulo to z výzkumu společnosti Median na téma Elektrárny a ekologická hnutí. Třetina dotázaných se nepřidala ani k jedné straně.

Výrok "Souhlasím s výstavbou jaderných elektráren u nás" zcela vystihuje názor 11 procent respondentů, dalších 22 procent lidí s tímto výrokem spíše souhlasí. Na druhou stranu 21 procent dotázaných se postavilo spíše proti. Za zaryté odpůrce lze považovat 12 procent lidí, kteří výstavbu atomových elektráren určitě odmítají, vyplývá z výzkumu.

Jednoznačněji dopadlo dotazovaní na postoj lidí k různým ekologickým hnutím. Téměř dvě pětiny dotázaných s těmito uskupeními sympatizují - devět procent je podporuje zcela a 30 procent spíše ano. Zásadně proti ekologickým hnutím stojí pět procent populace a spíše proti se staví 15 procent respondentů. Další dvě pětiny se nepřiklonily ani k jedné z nabízených odpovědí.

Výzkumu spotřebního a mediálního chování a životního stylu MML - TGI, MEDIAN, 06/II+06/III se od letošního dubna do září zúčastnilo 7361 respondentů ve věku 12 až 79 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK