Dárky lze koupit i na Štědrý den

22.12.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Za dva dny již nastane Štědrý den a vy jste vzhledem k nedostatku času ještě nestihli nakoupit vánoční dárky? Stačí zajít do některého z velkých hypermarketů, které mají otevřeno většinou nonstop.

Téma týdne: Vánoce jsou tady

Už máte uklizeno, napečeno a rádi byste si užívali vánoční atmosféru. Bohužel to však má jeden háček. Vzhledem k nedostatku času jste doposud nestihli koupit ani jeden vánoční dárek. To však není důvod se jakkoliv trápit. Stačí si zajít do některého z velkých hypermarketů, které mají otevřeno i na Štědrý den. 
 

Které obchody mají otevřeno

V době Vánoc má většina malých obchodů otvírací dobu omezenou. Jinak je tomu však u velkých hypermarketů, které před svátky pracují na plno a mají vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu zákazníků o vánoční nákupy otevřeno většinou nonstop.  Výjimkou je pouze Štědrý den, kde je otvírací doba zkrácena zhruba do 15 hodin. Otvírací doba je však v různých obchodních domech odlišná, a to jak mezi konkurenčními hypermarkety, tak i mezi obchody jedné značky v různých českých městech.
 

Kdo nakupuje na poslední chvíli

Podle průzkumu agentury Stem/Mark nakupuje vánoční dárky asi měsíc před Vánocemi téměř polovina obyvatel. Pětina Čechů však nechává nákupy až na posledních chvíli, přičemž nejčastěji se jedná o muže a mladé lidi mezi 18 a 29 lety. Předpokládaná částka, kterou obyvatelé České republiky v letošním roce utratí za vánoční dárky, se podle společnosti Factum Invenio v průměru pohybuje okolo 5.282 korun. Počet obdarovaných osob se letos nejčastěji pohybuje mezi třemi až čtyřmi a stejný podíl lidí mezi pěti až šesti osobami.
 

Vánoční slevy

I když ty největší slevy nastanou až po Vánocích a na Nový rok, obchodníci v rámci zvýšení zisků částečně zlevňují své vánoční zboží již před Štědrým dnem. Vzhledem k nákupu na poslední chvíli však již bývá v nabídce hypermarketů sortiment většinou omezen a najít vámi hledaný předmět může být velmi obtížné.
 

Lze i přes internet

Při nedostatku času je možné vánoční dárky získat i přes internet. Na základě studie Asociace pro Elektronickou komerci (APEK) není u většiny obchodníků problém objednat zboží až do 22. prosince a při odběru u obchodníka dokonce i na Štědrý den. Jediným rizikem nákupu vánočních dárků na internetu je, že vybrané zboží nemusí mít obchodník ve skladu.

 
Přejeme vám úspěšné vánoční nákupy, krásné dárky pod stromečkem a příjemně strávené vánoční svátky.

 

 
Přečtěte si další naše
finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky