Británie postaví největší větrnou elektrárnu světa v moři

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. prosince (zpravodaj ČTK) - Britská vláda vydala souhlas se stavbou obrovské větrné elektrárny, která má zásobovat asi třetinu londýnských domácností. Podle ministra průmyslu a obchodu Alistaira Darlinga to bude největší větrná elektrárna v moři na světě. Bude umístěna v ústí řeky Temže mezi Margate a Clactonem asi 20 kilometrů od pobřeží.

Projekt zvaný London Array má mít 341 turbín s celkovou kapacitou 1000 megawattů, což je pro srovnání kapacita jednoho bloku české jaderné elektrárny Temelín. Zabírat má plochu asi 150 kilometrů čtverečních.

Konsorcium společností E.ON UK a Shell WindEnergy, které tuto elektrárnu postaví, uvádí, že pokud by se stejná kapacita elektřiny vyráběla v tepelné elektrárně, produkovala by 1,9 milionu tun oxidu uhličitého ročně.

Projekt přijde na 1,5 miliardy liber, tedy přes 600 miliard korun. Poslední překážkou pro projekt byla nutnost ho upravit tak, aby neohrožoval vzácné ptáky v oblasti.

Ve stejné oblasti, ale blíže jižnímu pobřeží, bude stát i další větrná elektrárna Thanet se stovkou turbín. Dohromady Thanet a London Array budou s to dodávat elektřinu třetině ze tří milionů londýnských domácností.

Británie jako ostrov může využívat poměrně vytrvalého a stálého větru na pobřeží a umístit elektrárny mimo dohled lidí nebo na daleký obzor moře. Někteří experti chtějí, aby asi čtvrtina potřeby elektřiny v Británii byla kolem roku 2020 pokryta pomocí větrných elektráren.

Vedle toho se pracuje na využití přílivu a odlivu k výrobě elektřiny. Britská vláda ovšem upozornila, že bez využití jaderných elektráren nebude země s to splnit své záměry v omezování škodlivých emisí plynů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK