MD a Kapsch: Dopravci by se měli rychle registrovat k mýtnému

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Dopravci, kteří provozují kamiony s 12 a více tunami, by se měli urychleně registrovat do systému elektronického mýtného. Vyhnou se tak frontám i případným pokutám. Ve společném tiskovém prohlášení to dnes uvedly ministerstvo dopravy a firma Kapsch. Podle zákona o pozemních komunikacích hrozí neplatičům ve správním řízení pokuta až půl milionu korun. Sdružení autodopravců Česmad Bohemia předpokládá, že se dopravní firmy zaregistrují včas.

Mýtné se začne vybírat na dálnicích a rychlostních silnicích 1. ledna 2007, průměrná sazba je 4,05 koruny za kilometr. Podle informací Kapsche je potřebnou palubní jednotkou zatím vybaveno asi 20.000 kamionů a denně se zaregistruje dalších 500 až 1000. Ze zadávací dokumentace vyplývá, že by se v první etapě mělo zaregistrovat zhruba 87.500 kamionů. Toto číslo počítá s 25procentní rezervou. Nejsou ovšem rozlišeny domácí a zahraniční dopravci.

"Zákonná povinnost mít od 1. ledna 2007 ve vozidle s mýtnou povinností palubní jednotku platí bez ohledu na jakákoli vyjednávání ministerstva s dodavatelem o detailech výstavby," řekla mluvčí MD Marcela Žižková.

Ministerstvo dopravy a Kapsch totiž až do 15. prosince jednaly o novém dodatku ke smlouvě a také o zkrácení pilotního provozu systému. Ten měl původně začít od 1. prosince, ministerstvo však po sporech s Kapschem posunulo jeho začátek na 15. prosince.

Do té doby zástupci ministerstva závazně nepotvrdili, že se systém opravdu spustí 1. ledna 2007, tedy podle původní smlouvy. Podle sdružení autodopravců Česmad Bohemia se situace vyjasnila pozdě, což zkomplikovalo uzavírání kontraktů se zákazníky na příští rok. "Nicméně předpokládáme, že pokud jednotky jsou na distribučních místech, tak se jimi jednotlivé dopravní firmy vybaví včas," uvedl mluvčí Česmadu Martin Felix.

"Lidé mají ve zvyku nechávat si vše na poslední chvíli, pak se ale nemusejí vyhnout frontám a čekání," podotkl generální ředitel Kapsche pro ČR Karel Feix.

Dopravcům se však stále nelíbí kauce 1550 korun za jednotku. Podle nich jim bude vázat příliš velké finanční prostředky. Například v sousedním Rakousku, kde funguje stejný systém jako v ČR, je palubní jednotka zdarma. Dopravce zaplatí pouze manipulační poplatek pět eur (140 Kč).

Dopravci a řidiči se mohou do systému registrovat na 160 distribučních místech, které jsou u čerpacích stanic na dálnicích a rychlostních silnicích. Na těchto místech získají jednotku OBU a mohou si ji nabít požadovanou částkou. Jde o podobný systém jako u předplacených karet do mobilních telefonů.

Pokud chce dopravce platit až dodatečně, musí uzavřít smlouvu na tzv. kontaktním místě. Ta jsou ve 14 krajských městech a slouží zejména pro velké autodopravce, kteří chtějí zaregistrovat větší množství automobilů najednou. Distribuční místa jsou k dispozici 24 hodin denně, kontaktní místa přes den v úředních hodinách. "Aktuálně však byla i jejich doba provozu prodloužena denně od 8:00 do 22:00 hodin," sdělil mediální zástupce Kapsche David Šimoník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK