Delta odmítla nabídku US Airways na převzetí

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. prosince (ČTK) - Zkrachovalá americká letecká společnost Delta Air Lines odmítla nabídku na převzetí za 8,4 miliardy dolarů (177 miliard Kč) ze strany domácího konkurenta US Airways Group. Spojení firem by vytvořilo největší aerolinie ve Spojených státech. Delta dnes rovněž představila plán, díky kterému hodlá opustit bankrotový režim jako nezávislý letecký přepravce.

Společnost Delta dále uvedla, že pětiletý podnikatelský plán, který předložila konkurznímu soudu, stanovuje hodnotu podniku na 9,4 až 12 miliard dolarů. Dodala, že její nezajištění věřitelé díky tomuto plánu získají zpět 63 až 80 procent svých pohledávek.

Správní rada podle firmy dospěla k závěru, že tento plán bude pro věřitele výhodnější než nabídka US Airways. "Povstaneme jako úplně nová Delta, která bude silným světovým přepravcem se solidními základy pro ziskový růst ve vysoce konkurenčním prostředí," prohlásil generální ředitel společnosti Gerald Grinstein.

Delta funguje v bankrotovém režimu od září 2005 a opustit jej hodlá na jaře příštího roku. Delta je třetím největším leteckým přepravcem v USA a US Airways patří šestá příčka.

Delta je stejně jako česká letecká společnost ČSA členem letecké aliance SkyTeam. Firma na podzim oznámila, že chystá nový spoj, který bude pětkrát týdně létat z Prahy do Atlanty. Linka bude prvním přímým spojem mezi oběma městy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK