NKÚ: Výstavba D8 se kvůli nedostatkům v činnosti úřadů prodražuje

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Výstavba dálnice D8, která má po dokončení spojit Prahu s Ústím nad Labem a německou dálnicí A17, se prodražuje. Můžou za to hlavně nedostatky v činnosti příslušných úřadů, které prodlužují územní řízení. Vyplývá to z kontrolního závěru Nejvyššího kontrolního úřadu. Kontrola se zaměřila na vynakládání peněz na výstavbu úseků z Lovosic do Řehlovic na Ústecku a z Trmic na hranici s Německem. Druhý uvedený úsek má být zprovozněn tento čtvrtek. Z Lovosic do Ústí se zatím motoristé po dálnici nedostanou.

Nedostatky prodlužují i přípravu výstavby úseku do Řehlovic. K tomu ještě přispívá dlouhodobě neřešený konflikt mezi veřejnými zájmy na dopravní obslužnost na jedné straně a na zachování ekologické stability ne straně druhé. "Důsledkem je nežádoucí oddalování realizace tohoto úseku přes České středohoří," uvedl prezident NKÚ František Dohnal.

Výstavba obou úseků do konce loňského roku stála 12,8 miliardy korun. Výstavba úseku z Trmic na státní hranici si vyžádala zvýšení nákladů o 1,1 miliardy korun. Jedním z důvodů byla nutnost urychlit stavbu tak, aby bylo možné úsek zprovoznit do konce letošního roku. Největší podíl na tom má podle Dohnala ztráta letní stavební sezony v roce 2004 kvůli spornému zadání zakázky na výstavbu hraničního mostu. Náklady na samotný most kvůli tomu vzrostly o více než 200 milionů Kč. Urychlené dokončení úseku však dostupnost Ústí nad Labem nezlepšilo, dodal.

V případě hraničního mostu NKÚ zjistil, že Ředitelství silnic a dálnic umožnilo subjektivní hodnocení nabídek podle odborné způsobilosti uchazečů a neuvedlo dílčí podmínky, podle nichž nabídky hodnotilo. To umožnilo, aby jeden z uchazečů soutěž o zakázku napadl u antimonopolního úřadu. Následné správní řízení trvalo celou letní sezonu v roce 2004 a stavbu zpozdilo.

Dálniční úsek v délce 23,4 kilometru z Ústí nad Labem k německému hraničnímu přechodu v Petrovicích začnou řidiči využívat 21. prosince. Z Ústí do Prahy zatím dálnice nepokračuje, ŘSD předpokládá, že ji zprovozní v roce 2009 nebo 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK