Akcie na pražské burze postihl nejsilnější propad od června

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Akcie obchodované pražskou burzou dnes postihl nejsilnější cenový propad za poslední půlrok. Trh podle hlavního indexu PX klesl o 2,54 procenta na 1584,8 bodu a jen akcie elektrárenské firmy ČEZ odepsaly takřka 5,5 procenta, vyplynulo z výsledků burzy. Ještě v pondělí index uzavřel na dalším historickém maximu a letošní zisk posunul výše nad deset procent.

Za výprodejem byly podle odborníků ztráty vyspělých zahraničních burz a vybírání zisků před koncem roku. "Trh reagoval na včerejší špatné zprávy z amerického technologického trhu a na dnešní pokles ceny ropy," uvedl například hlavní ekonom firmy Next Finance Vladimír Pikora.

Středem zájmu prodejců byla společnost ČEZ, největší emise na trhu s dlouhodobě nejobchodovanějšími akciemi. Akcie ČEZ klesly na 954,9 koruny z pondělního rekordu 1010 korun. ČEZ podpořil negativní náladu oznámením očekávané slabší ziskovosti v příštím roce, než s jakou počítali analytici. Erste Bank pak potvrdila neutrální doporučení k akciím ČEZ na stupni "držet" s cílovou cenou 989 korun.

Z dalších emisí akcie mediální skupiny CME ztratily 3,78 procenta na 1476 korun a akcie petrochemického holdingu Unipetrol oslabily o 3,14 procenta na 228,5 koruny. Po pondělní úspěšné premiéře se nedařilo akciím textilní firmy Pegas Nonwovens a výsledkem byl sestup o 1,4 procenta na 773 korun.

Celkové obchody s akciemi zůstaly objemem zhruba 4,8 miliardy korun vysoko nad letošním průměrem. Akcie ČEZ z toho obstaraly více než dvě miliardy korun.

Celkový objem obchodů: 9,830 miliardy Kč

- akcie 4,759 miliardy Kč

- dluhopisy 5,071 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK