Koruna odpoledne posílila, vůči euru se přiblížila rekordu

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Česká měna odpoledne posílila o deset haléřů na 27,66 Kč za euro, kde stála po 17:00. Na několik haléřů se tak přiblížila historickému rekordu z minulého týdne. Vůči dolaru koruna zpevnila o sedm haléřů na závěrečných 21,00 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Domácí měna zpočátku s regionem mírně oslabovala až k 27,76 Kč/EUR, v pozdějších hodinách však své ztráty vymazala a posílila k 27,66 Kč za euro, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Zajímavý vývoj byl dnes na tzv. rozvíjejících se trzích, upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Investoři sledovali vývoj v Thajsku, kde centrální banka zavedla opatření, která mají zabránit dalšímu posilování měny. Investoři jsou tam nyní nuceni držet v zemi své prostředky minimálně rok. Středoevropské trhy nebyly výprodejem asijských měn zasaženy, čímž Londýnu jasně ukázaly, že již nejsou klasickými měnami rozvíjejících se trhů, poznamenal.

V závěru letošního roku se koruna vydala na zdolávání rekordů k euru i dolaru. A to navzdory slovní intervenci guvernéra České národní banky, výrazně horšímu výsledku běžného účtu, zpomalení hospodářského růstu a zvýšení rozdílu mezi úroky v Česku a eurozóně. Základem posilování koruny je ale výkon a stav české ekonomiky. "Proto i v příštím roce při naplnění odhadů vývoje českého hospodářství lze očekávat další tažení koruny vzhůru vůči oběma hlavním měnám," odhadla Patria.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK