Americké akcie dopoledne mírně klesaly

19.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. prosince (ČTK) - Hlavní americké akciové indexy dopoledne nepatrně oslabovaly a obavy z údajů o nečekaně výrazném růstu výrobních cen v USA investoři nedostali. Výjimkou ze stagnace byl technologický trh Nasdaq, který ztrácel ve zklamání z výsledků softwarové společnosti Oracle.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o 0,18 procenta na 12.419 bodů. Širší index S&P 500 oslabil podobným tempem na 1419 bodů. Index trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ propadal o 0,7 procenta a byl na 2419 bodech.

Na akciový trh neměla velká vliv zpráva o dvouprocentním růstu cen výrobců. Investoři jsou přesvědčeni, že centrální banka na to nebude odpovídat zvýšením úroků, protože celkově je ekonomika oslabená. "Nadále se očekává, že inflace bude v roce 2007 menším problémem než letos. Je tak poměrně pravděpodobné, že ve druhém pololetí příštího roku by mohl Fed snížit úroky," řekl agentuře Reuters David Sowerby z firmy Loomis Sayles.

Akcie Oracle klesly o více než čtyři procenta. Firmě se druhém čtvrtletí zvýšil zisk o 21 procent, prodej nových licencí k softwarovým aplikacím byl ale slabší, než se čekalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK