Koruna má podle analytiků posilovat i v příštím roce

20.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Česká měna bude podle bankovních analytiků posilovat vůči euru a dolaru i v příštím roce. Její kurz by se mohl příští rok posunout až k hranici 27 korun za euro. K dolaru by česká měna mohla zpevnit až pod 20 korun. Napsaly to Hospodářské noviny.

V polovině prosince koruna prolomila zatím poslední maximum a posílila na 27,60 za euro. Začátkem roku bylo přitom euro o více než korunu dražší. Dolar nyní stojí necelých 21 korun, zatímco v lednu jeho kurz byl vyšší než 24 korun.

Podle analytiků bude euro zlevňovat i nadále. "Dlouhodobé odhady ukazují, že na těchto hodnotách se koruna patrně nezastaví. Na konci roku 2008 by mohl kurz koruny vůči euru činit 26,00. Pokud by se v České republice začalo platit eurem v roce 2012, mohla by výměna korun za eura být při kurzu jedno euro za 25 korun," uvedl David Marek z Patria Finance. Podobný vývoj očekávají také ekonomové České spořitelny a Raiffeisenbank.

Opačný názor má Pavel Sobíšek z HVB Bank. Podle něho koruna meziročně zůstane na stejné úrovni jako letos. "Neexistují žádné důvody pro to, aby se kurz měnil," řekl Sobíšek.

Letošní posilování koruny přivedlo firmy k neobvyklému kroku. Proti posílení koruny se pojišťují na pět let, tedy až do doby, kdy by Česko mohlo přijmout euro.

Podle ředitele měnové sekce ČNB Tomáše Holuba dlouhodobě stojí za pevnou korunou především rostoucí produktivita práce. V rozhovoru pro HN Holub zdůraznil skutečnost, že se v Česku postavilo lhodně vývozních kapacit, jejichž výrobky snáze pronikají na zahraniční trh. Krátkodobé výkyvy kurzu pak jsou ovlivňovány náladou investorů na trhu. A ti podle Holuba očekávají, že česká koruna bude nadále posilovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK