Koruna o haléř posunula rekord k euru i k dolaru

20.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Česká měna dopoledne o haléř posunula své maximum k euru na 27,62 Kč/EUR i k dolaru na 20,87 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Poté, co se koruna v úterý dostala na 27,65 Kč/EUR, přichází další mírný růst na 27,62 Kč/EUR, uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance. Posílení podle něj nastává bez zjevných impulzů a jeho velikost je v rámci běžné denní kolísavosti. Poslední rekordní hodnoty k euru na 27,63 Kč/EUR dosáhla koruna v polovině prosince, minulé maximum k americké měně je z 8. prosince a činilo 20,88 Kč/USD.

Ostatní měny v regionu dnes podle Vlka vykazují jen minimální změny.

Dolar se obchoduje vůči euru slabší na 1,3230 USD/EUR. Dnešní pohyb kurzu však není velký a dolar dopoledne stagnuje, uvedl Vlk. Projev prezidenta Evropské centrální banky Jean-Clauda Tricheta zatím podle něj nepřinesl významné informace, jde spíše o obecné záležitosti, a vliv na trh je tedy zanedbatelný. Další události se dnes nečekají.

Česká národní banka bude dnes rozhodovat o sazbách, které ale podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory ponechá beze změny. "Jejich zvýšení by bylo výsměchem exportérům," dodal analytik. Pravděpodobný je slovní výstup proti koruně. Česká měna na něj však podle Pikory reagovat nebude. Trh budou dnes ovládat spekulace a klesající likvidita a koruna bude v průměru stagnovat, odhadl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK