Průzkum: Podnikatelé chtějí středopravicovou proreformní vládu

20.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Podnikatelé dávají přednost středopravicové proreformní vládě ODS, KDU-ČSL a Strany Zelených. Nejvíce přivítali odklad zákona o nemocenské, naopak vadí jim zejména schválení zákoníku práce. Vyplývá to z bleskového průzkumu, který Unie malých a středních podniků uskutečnila v úterý mezi 150 českými malými a středními podniky.

Středopravicovou vládu ODS, lidovců a zelených si přálo 48 procent oslovených firem. Na 22 procent z nich chce menšinovou vládu ODS, 11 procent koalici ODS, ČSSD a lidovců a dvě procenta velkou koalici ODS a sociálních demokratů. Variantu předčasných voleb preferuje 17 procent podniků.

Většina podnikatelů si podle zjištění výsledků průzkumu přeje prosazení reformního vládního programu s jasným cílem zlepšit podnikatelské prostředí, snížit daňovou zátěž, zjednodušit a zpřehlednit legislativní systém a omezit nadměrnou míru byrokracie. Mělo by se tak stát formou přechodné vlády či kabinetu vzešlého z předčasných voleb.

Mezi podnikateli našel největší podporu odklad zákona o nemocenském pojištění, podle kterého by nově v prvních dvou týdnech nemoci měli nemocenskou lidem místo státu vyplácet zaměstnavatelé. Případné změny začnou platit nejdříve od 1. ledna 2008. Naopak největší kritiku vyvolalo přijetí nového zákoníku práce, který podle většiny respondentů zvedá náklady zaměstnavatelům a snižuje pružnost pracovních smluvních vztahů.

Ze současné vlády hodnotí malé podniky nejlépe ministra vnitra Ivana Langera (77 procent). Následuje ministr průmyslu a obchodu Martin Říman se 72 procenty, ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič se 65 procenty, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se 61 procenty a ministr financí Vlastimil Tlustý se 46 procenty. Všichni ostatní získali méně než 40 procent hlasů.

Langera hodnotily podniky kladně za boj proti korupci a snahu očistit státní správu od lidí spojených s minulým režimem, Římana za vyšší důraz na podporu českým malým a středním firmám a živnostníkům, Gandaloviče za zlepšení čerpání evropských fondů a zavedení průběžného financování, Pospíšila za úsilí o zkrácení soudních řízení, zjednodušení a větší transparentnost právního systému a Tlustého za snahu o snížení deficitu státního rozpočtu a větší kontrolu financování ze státního rozpočtu.

Průzkum, který zjišťoval postoje a preference v otázce pokračujících jednáních o sestavení vlády, se uskutečnil metodou telefonického dotazování v reprezentativním vzorku 150 českých firem z celé České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK