Koruna posilovala a lámala rekordy vůči euru i dolaru

20.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Koruna dnes posilovala a lámala rekordy, a to jak k euru, tak k dolaru. Nové historické maximum ke společné evropské měně koruna dnes posunula o více než 20 haléřů na 27,405 Kč/EUR. Nejnižší kurz koruny k dolaru byl dnes kolem 20,75 Kč/USD. Informoval o tom dealer ČSOB Miroslav Tutter. Důvodem byla nízká předvánoční likvidita a posílení všech středoevropských měn, uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

"Na úplném závěru roku si koruna připravila pro české importéry dáreček a pro exportéry pohromu, když dnes za naprostého nedostatku nových informací posílila na nový historický rekord," řekl Pikora. Ještě dopoledne trh podle něj téměř přešlapoval na místě a kurz jen velmi nepatrně posiloval. Krátce po obědě však koruna během několika desítek minut posílila k euru o zhruba dvacet haléřů.

"Středoevropské měny byly hnány vpřed londýnskými hráči, kteří se otřepali ze studené thajské sprchy z počátku týdne," popsal jeden z důvodů posílení Pikora. Nízká likvidita bude podle něj na trhu až do ledna. Kurz bude proto dost vrtkavý a jeho vývoj nebude napovídat nic o vývoji v druhé polovině ledna. Z dlouhodobého pohledu bude podle Pikory posilování pokračovat a koncem roku 2007 očekává analytik kurz koruny k euru na 26,70 Kč/EUR.

Eurodolar byl dnes relativně stabilní, kurz americké měny k euru se pohyboval kolem 1,3200 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK