Americké akcie pokračují v růstu, pomáhá vlna fúzí a akvizic

20.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. prosince (ČTK) - Ceny amerických akcií se i dnes dopoledne zvyšovaly, a navázaly tak na příznivý vývoj z minulých dnů. Dow Jonesův index se blíží své historicky nejvyšší úrovni a vydatně mu pomáhá vlna fúzí a akvizic. Zájem o americké akcie je nyní značný, mimo jiné i díky tomu, že je slabý dolar.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.490 bodů a proti úternímu závěru vykazoval růst téměř o 0,2 procenta. Širší index S&P 500 osciloval kolem 1428 bodů a rovněž vykazoval růst skoro o 0,2 procenta. Nejlépe ze všech tří cenových indikátorů si dopoledne vedl index Nasdaq Composite, jehož hodnota vzrostla téměř o 0,4 procenta na 2439 bodů. Nasdaq má ale do maxima nad 5070 body stále hodně daleko.

Dow Jonesův index stoupá na nová maxima z více důvodů. Poptávka po akciích firem z jeho báze je velmi vysoká, i když tyto firmy nedosahují tak vysokých zisků jako podniky v jiných indexech. V letošním roce zajistila velkou část růstu indexu emise General Motors, která během roku zpevnila až o 70 procent, přestože automobilce se nevede dobře.

Indexu Nasdaq dnes pomohla například emise švédské společnosti Ericsson, protože podnik oznámil, že za 2,1 miliardy dolarů převezme americkou firmu Redback Networks. Vysoký zájem byl ale také o akcie dalších technologických podniků. Naopak akcie logistické společnosti FedEx oslabovaly, protože firma nastínila méně příznivý výhled.

"FedEx zřejmě bude mít velmi negativní dopady na dopravní odvětví, ale nebude mít negativní dopady na psychologii trhu. Teď zde zkrátka není nic dost negativního na to, aby to investory přesvědčilo k většímu výprodeji," myslí si dealer společnosti Wedbush Morgan Michael James.

Zájem o americké akcie se zvyšuje i s tím, jak klesá dolar. Zahraniční investoři, kteří před nákupem amerických akcií musejí nejprve nakoupit dolary, mají díky poklesu měny možnost akcie nakoupit reálně levněji. Zisky amerických firem by se přitom podle názoru analytiků měly nadále zvyšovat, i když už asi čtyři roky pokračují v růstu dvouciferným tempem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK