Japonské akcie zpevnily, zájem byl o exportéry

21.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. prosince (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes mírně zvýšily a investoři měli největší zájem o firmy, které většinu produkce vyvážejí. Hlavní index se tak udržel nad psychologicky důležitou hranicí 17.000 bodů, nad kterou se dostal už ve středu. Na devizovém trhu se snižoval kurz jenu, zatímco dolar mírně zpevnil. Další růst se ale kvůli čekání na statistiku z USA zastavil.

Index Nikkei 225 si připsal 36,79 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,22 procenta na hodnotě 17.047,83 bodu. Ocitl se tak nejvýše od 9. května. Širší index Topix zpevnil o 0,26 procenta na 1671,30 bodu.

Z akcií exportérů se zájem investorů soustředil na přední japonskou automobilku Toyota Motor, které prospívá slabší kurz jenu. Zvyšovaly se také kurzy akcií výrobců oceli, kde hraje roli očekávání další konsolidace odvětví. Díky tomu se v rámci sektoru zvyšoval například kurz akcií firmy Sumitomo Metal Industries.

Poptávka je znát i po akciích s vysokým dividendovým výnosem, který mají převážně elektrárenské firmy a další podniky veřejných služeb. Většině firem pomáhají také předpoklady, že japonská centrální banka ani na začátku příštího roku nezvýší základní úrok. Ten je nyní na 0,25 procenta.

Guvernér japonské centrální banky Tošihiko Fukui začátkem týdne naznačil, že osobní spotřeba neroste tak rychle, jak se předpokládalo. Dal tím najevo připravenost banky počkat na další statistiku, než se rozhodne pokračovat ve zvýšení úroků.

Zvyšovaly se také kurzy akcií výrobce fotoaparátů Pentax a výrobce optického skla Hoya. Firmy těsně před koncem obchodování oznámily, že se do začátku října spojí.

Na devizovém trhu se snižoval kurz jenu, který tak setrvává blízko rekordně nejnižší úrovně vůči euru. Finanční trhy dlouho předpokládaly, že pokud Japonci nezvýší úroky v prosinci, učiní tak v lednu, ale po nových statistických údajích není jisté ani to. Dolar nejprve zpevnil, ale později se příliš nehýbal z místa. Trh vyčkával, jak bude odpoledne vypadat čerstvá statistika z USA.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3188 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,3224 USD, kde byl ve středu. Vůči japonskému jenu zpevnil na 118,37 ze 118,15 JPY, euro k jenu však oslabilo na 156,11 z předchozího kurzu 156,23 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK