Koruna po středečním prudkém posílení mírně ustupuje z rekordů

21.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Česká měna po středečním prudkém posílení na nová maxima dnes mírně oslabuje, stále se však drží na silných hodnotách. K euru se v 10:30 obchodovala na 27,53 Kč/EUR, k dolaru se kurz pohyboval kolem 20,84 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Česká měna dopoledne pokračuje v korekci včerejšího raketového růstu," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Pohyb však není zdaleka tak výrazný jako středeční posílení, a tak se kurz stále drží na silných hodnotách, dodal.

Podle analytika ČSOB Jana Bureše stály ve středu za prudkým zpevněním dva velké domácí nákupy, které na relativně mělkém předvánočním trhu strhly korunu až k 27,41 Kč/EUR. Česká měna posiluje až příliš rychle: od začátku září zpevnila o osm procent, meziročně v průměru o pět procent, uvedl Bureš.

Silná koruna podle něj zanechala svůj otisk i na peněžním trhu, který čím dál tím méně počítá s růstem sazeb v příštím roce.

Projevilo se to i v komentáři viceguvernéra Luďka Niedermayera po středečním zasedání ČNB. Ze silných měn podle Bureše profitují i ostatní banky v regionu. "Slovenská NBS ani polská RPP tak neuvažují v nejbližší době o růstu sazeb," dodal.

Dnešek je na trzích podle Bureše opět bez výrazných domácích impulzů. V regionu by měla přetrvat pozitivní nálada při stále se snižujících objemech obchodování. "I když po prudkých ziscích zpravidla následuje určitá korekce, nebude podle nás nijak překotná a koruna by si v zásadě měla uchovat dobrou náladu z předešlých seancí," odhadl analytik.

Dolar se vůči euru obchoduje na hranici 1,3200 USD/EUR. Trh se podle Vlka už druhý den pohybuje kolem této hodnoty bez jasného směru. Větší pohyb mohou přinést odpolední data z USA, uvedl Bureš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK