Pokuta pro distributory léčiv je 113 mil., nejvíc zaplatí Phoenix

21.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. prosince (ČTK) - Čtyři tuzemští distributoři léčiv s 96procentním podílem na trhu dostali za únorové přerušení dodávek léků do tří nemocnic pokutu v souhrnné výši 113,064 milionu korun. Firmy Alliance UniChem CZ, GEHE Pharma Praha, Pharmos a Phoenix porušily zákon tím, že se na zmrazení dodávek domluvily společně, řekl dnes novinářům předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina. Nejvíc, 53,736 milionu, zaplatí firma Phoenix Lékárenský velkoobchod. Verdikt zatím není pravomocný a firmy se proti němu mohou odvolat.

Antimonopolní úřad určil výši pokut podle obratu firem a podle polehčujících a přitěžujících okolností, uvedl Pecina. Pharmos tak zaplatí 18,638 milionu, Gehe 16,831 milionu a UniChem 23,859 milionu korun. Distributoři přestali letos v únoru dodávat léky do tří nejzadluženějších fakultních nemocnic - na pražskou Bulovku, do Thomayerovy nemocnice a do brněnské nemocnice u svaté Anny. Jejich dluhy dosahovaly 400 milionů korun.

Letošní tržby všech čtyř firem se odhadují na 57,6 miliardy korun. Jedničkou na českém trhu je Phoenix s 43procentním podílem a odhadovanými ročními tržbami 25,8 miliardy korun. Pharmos a Alliance UniChem mají shodně 21procentní podíl a tržby 12,6 miliardy. Firma GEHE Pharma zásobuje 11 procent trhu, její tržby se odhadují na 6,6 miliardy. Podíl ostatních distributorů činí dohromady čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK