Akcie ČEZ obrátily pražskou burzu k růstu

21.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Akcie elektrárenské skupiny ČEZ dnes zachránily pražskou burzu před třetím poklesem za sebou. Trh ztrácel až do pozdních odpoledních hodin, ale závěrečné mohutné nákupy akcií ČEZ vyústily v růst indexu PX o 0,42 procenta na 1585,3 bodu, vyplynulo z výsledků.

Samotné akcie ČEZ posílily o 2,02 procenta na 961,1 koruny, když se v posledních desítkách minut dokázaly posunout výše o zhruba 25 korun na akcii. Emise akcií ČEZ je největší na burze a v indexu PX má zhruba čtvrtinový podíl.

Špatný úvod akcií ČEZ ovlivnilo další přehodnocení. K těm analytikům, kteří po zveřejnění očekávané slabší ziskovosti ČEZ v roce 2007 snížili investiční doporučení k akciím ČEZ na stupeň "držet", se přiřadil i Lukáš Dufek z Komerční banky. Na druhou stranu ale zvýšil cílovou cenu akcií ČEZ na 1002 Kč.

Z dalších akcií obchodovaných v systému pro nejlepší emise SPAD již zpevnily jen akcie operátora Telefónica O2 a banky Erste. Nejhorší den na burze naopak prožily akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens, jež se zřítily o 4,23 procenta na 747,5 koruny, tedy pod cenu, za kterou investoři nakupovali akcie v minulém týdnu ve veřejné nabídce.

Celkový objem obchodů: 5,064 miliardy Kč

- akcie 3,552 miliardy Kč

- dluhopisy 1,512 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK