HN: GTS Novera chce být virtuálním mobilním operátorem

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Druhá největší firma na českém trhu pevných linek, GTS Novera, která již pohltila řadu svých konkurentů, se chce stát virtuálním mobilním operátorem. Aby se jí to ale podařilo, musí Český telekomunikační úřad změnit svůj postoj. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny to řekl šéf GTS Novery Milan Rusnák.

Rusnák kritizuje dominantní O2 za to, že na českém komunikačním trhu začíná opět získávat monopolní postavení. Český telekomunikační úřad by se podle něj měl v případě společnosti O2 zabývat například vytvářením balíčků, které obsahují mobilní produkty i pevnou linku. To nikdo jiný dělat nemůže, a pokud takové nabídky 02 zůstanou neregulované, povedou k deformaci trhu, uvádí Rusnák.

V tom, aby se stala virtuálním mobilním operátorem firmě podle Rusnáka brání to, že se stále nedohodla s některým z operátorů, aby mohla využívat jeho síť. Rozhodnutí pustit si do sítě virtuálního operátora je ve velkých firmách otázkou strategie. Buď to musí přinést velký ekonomický efekt, nebo zabránit hrozící ztrátě, uvedl Rusnák.

GTS Novera plánuje do roku 2010 zvýšit tržby z letos očekávaných šesti miliard na deset miliard korun. Dosáhne tak osmi až desetiprocentního podílu na celkovém pevném i mobilním telekomunikačním trhu. V první polovině roku GTS Novera dokončila spojení s firmami Contactel, Nextra a Telenor, které koupila na přelomu loňského a letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK