Americké akcie ve čtvrtek klesly

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. prosince (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek klesly kvůli obavám investorů z toho, že se ekonomický růst Spojených států zpomaluje rychleji, než se předpokládalo. Trh dostal ránu v poledne newyorského času, kdy pobočka Fedu ve Filadelfii oznámila, že se prosincový index ekonomické aktivity nečekaně propadl.

Dow Jonesův index se snížil o 42,62 bodu na 12.421,25 bodu, tedy o 0,34 procenta. Index Nasdaq Composite oslabil o 0,48 procenta, když klesl o 11,76 bodu na 2415,85 bodu.

Ministerstvo obchodu revidovalo dolů růst hrubého domácího produktu USA za třetí čtvrtletí a mezi investory se rozšířily obavy ze slabých výsledků podnikového hospodaření. Zprávy ministerstva a pobočky Fedu dohromady zchladily nákupní zájem, který v poslední době vyvolaly informace o velkých fúzích a akvizicích mezi společnostmi.

V Dow Jonesově indexu nejvíce klesaly akcie společností, které se považují za indikátory celkové ekonomické situace. Dolů šly například hliníkárenský koncern Alcoa, výrobce těžké techniky Caterpillar a průmyslový konglomerát United Technologies.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila růst na rovná dvě procenta z celoročně přepočteného tempa 2,6 procenta ve druhém čtvrtletí. Konečné číslo je tak mírně nižší než údaj 2,2 procenta z minulého měsíce. Největší světovou ekonomiku letos výrazně zbrzdil nejprudší pokles výstavby obytných domů za posledních více než 15 let.

Kurz dolaru se téměř nezměnil a v závěru dne se prodával za 118,38 JPY a vůči euru jeho kurz stagnoval na 1,3173 USD. Kurz eura vůči jenu byl v závěru dne 155,87 JPY poté, co před tím dosáhl maxima 156,42 JPY. Aktivita obchodování byla slabá, protože investoři před svátky jen konsolidovali svá portfolia. Zpráva o čtvrtletním vývoji HDP měla na devizový trh jen malý vliv, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK