ÚOHS povolil fúzi UPC a Karnevalu, má ale podmínky

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. prosince (ČTK) - Společnosti UPC a Karneval se mohou spojit. Fúzi jedničky a dvojky mezi kabelovými operátory schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Firmy teď mají od roku 2010 omezené možnosti při zvyšování cen a dostaly několik dalších podmínek, které mají zajistit rovnováhu na českém trhu, řekl dnes novinářům předseda ÚOHS Martin Pecina. Spojením vznikne dominantní společnost v oboru kabelových televizí a silnější protihráč Telefónice 02 na trzích hlasových služeb a internetu.

Firmu Karneval chce za více než devět miliard korun koupit společnost Liberty Global, která vlastní operátora UPC. Po spojení vznikne operátor se zhruba 800.000 klienty, který bude nabízet kabelovou televizi, rychlý internet a telefonní služby.

Firmy požádaly o povolení spojení v polovině září. Běžně úřad rozhoduje ve lhůtě 30 dnů. Proti fúzi podalo námitky několik konkurentů z trhu kabelového vysílání i několik občanů, a úředníci si tak k rozhodnutí nechali delší, pětiměsíční termín. Souhlas s fúzí už dříve dala i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Antimonopolní úřad letos povolil všechny posuzované fúze. V několika případech určil firmám podmínky stejně jako UPC a Karnevalu. Týká se to například německého mediálního koncernu Verlagsgruppe Passau, které žádalo o spojení s tiskárnami v Praze a Olomouci, nebo Karlovarských minerálních vod a Poděbradky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK