Silnice v Harrachově je průjezdná, hraniční přechod až o půlnoci

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Harrachov (Semilsko) 22. prosince (ČTK) - Silnice I/14, která byla v posledních týdnech kvůli opravám škod způsobených velkou vodou pro dopravu uzavřena, je opět průjezdná. Nedaleký hraniční přechod do Polska, jenž musel být kvůli opravě silnice uzavřen pro nákladní automobily nad 3,5 tuny, se však otevře až o půlnoci. Řekl to Jindřich Bezvald z odboru dopravy Krajského úřadu v Liberci.

Velká voda strhla v srpnu v Harrachově pětimetrovou opěrnou zeď silnice v délce zhruba 60 metrů. Stavbaři na začátku listopadu začali betonovat zeď novou, další přívaly vody tehdy ale narušily staveniště a podemlely odkrytou část vozovky. Hrozilo, že se silnice pod tíhou kamionů zřítí, a proto musela být doprava odkloněna. Automobily musely místo objíždět po místních komunikacích, kde by se kamiony vyhnuly jen s obtížemi, proto bylo rozhodnuto uzavřít pro ně i hraniční přechod.

Uzavírka kvůli opravám silnice měla původně skončit už 10. prosince, větší rozsah prací než se původně předpokládalo, si ale vyžádal její prodloužení. "Když voda opadla, ukázalo se, že je podemletých dalších 60 metrů opěrné zdi, ta se ale nezřítila. Přesto bylo nutné její základy opravit," řekl dnes ČTK Jan Stach z Ředitelství silnic a dálnic v Liberci. Opravy silnice budou podle jeho odhadu stát na 8,5 milionu korun. Práce přitom nejsou zcela hotové. Silnici zatím lemují jen provizorní betonová svodidla. "Na jaře bude třeba dodělat římsu a nová svodidla," dodal Stach.

Na silnicích první třídy v Libereckém kraji napáchala v srpnu povodeň škody za 22,5 milionu korun. Ještě letos dostalo ŘSD na opravy nejvážnějších škod deset milionů, zbytek má slíben v příštím roce. ČTK o tom informoval ředitel libereckého ŘSD Josef Jeníček. Velké škody podle něj způsobila voda také na komunikaci podél Jizery směrem k Jablonci nad Jizerou, tam se letos provedly jen nejnutnější opravy a pokračovat budou v příštím roce. Rekonstrukce podemleté opěrné zdi a vozovky podél Jizery si vyžádá náklady na 15 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK