Hustá mlha již třetí den ovlivňuje leteckou dopravu v Británii

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. prosince (zpravodaj ČTK) - Hustá mlha dnes již třetí den ovlivňovala leteckou dopravu zejména na londýnském letišti Heathrow, kde několik tisíc cestujících napjatě očekává, zda se jim podaří se do Vánoc dostat tam, kam si naplánovali. Meteorologové soudí, že mlha bude nad jihovýchodní Anglií ještě i v sobotu a pak udeří mrazy.

Nejvíce postiženo je letiště Heathrow, na dalších londýnských letištích Stansted, Gatwick a Luton jsou sice zpoždění, ale linky nejsou rušeny. Česká společnost ČSA zatím lety do Londýna odbavila podle letového plánu.

Dopravní krize začala ve středu během dne a od té doby bylo zrušeno skoro tisíc spojů, zejména po Británii, kde mají cestující možnost dostat se do cíle autem, vlakem či autobusem. Problém pro řízení letového provozu není ani tolik samotná mlha, protože moderní navigační a technické prostředky umožňují dopravním letadlům přistávat bezpečně i v ní, ale hustota provozu na letišti Heathrow.

Tím, že se musely zdvojnásobit rozestupy mezi letadly, poklesla kapacita této největší světové letecké dopravní křižovatky asi o 40 procent. Na menších letištích, kde není taková hustota provozu, se stejné opatření nijak výrazně neprojevilo. Vzhledem k významu Heathrow se veškerá zdržení promítla na spoje jak po Británii, tak i v Evropě. Zámořské lety jsou odbavovány přednostně.

Správa letišť upozorňuje na neudržitelnost situace, kdy nejrušnější letiště na světě Heathrow má jen dvě přistávací dráhy. Je tomu tak jednak kvůli odporu lidí bydlících v okolí a ekologů, ale také kvůli nerozhodnosti vlády, která neví, na čí stranu se má postavit. "Když to srovnáte s našimi hlavními konkurenty v Evropě, tak Frankfurt má tři (přistávací dráhy), Paříž čtyři a Amsterodam pět," vypočítal mluvčí správy letišť BAA. Letištní správa je ovšem v tisku obviňována z toho, že situaci nezvládá. Snažila se sice rozšířit kapacitu odbavovacích hal vztyčením velkých stanů, ale mnoho lidí muselo přesto čekat v zimě venku. BBA se alespoň snažila jim nabídnout čaj a teplé pokrývky.

Společnost British Airways musela omezit i některé evropské spoje, ale od čtvrtka začala i na některé evropské linky nasazovat letadla Boeing 747, aby odvezla co nejvíce cestujících.

Mlha postihuje i silniční a lodní dopravu. Společnost Eurostar, jejíž expresní vlaky spojují Londýn, Brusel a Paříž, jezdí podle plánu, ale její vlaky jsou v podstatě plné. Podle britských zvyklostí navíc od štědrovečerního večera do rána prvního pracovního dne po Vánocích nejezdí žádné vlaky, takže ti, kteří nestihnou se dostat na místo do té doby, budou muset zvolit náhradní plán.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK