WSJ: Smlouvy o dodávkách ruského plynu do Evropy zkoumá FBI

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. prosince (ČTK) - Američtí vyšetřovatelé zkoumají okolnosti uzavírání smluv o prodeji zemního plynu z Ruska přes Ukrajinu dál do západní Evropy. Zajímá je především, kdo jsou lidé, kteří se točí kolem transportních firem. Podezření padá na osoby, o nichž Američané vědí, že patří k ruskému podsvětí. Na titulní straně to jako svůj hlavní článek píše list The Wall Street Journal (WSJ).

Úřad FBI se začal o pozadí prodeje plynu zajímat už začátkem letošního roku, a to v reakci na spor mezi Ukrajinou a Ruskem. Obě země se tehdy nedokázaly dohodnout na cenách a výsledkem bylo přerušení zásobování plynem v podstatné části Evropy.

Američany zajímá osoba Semjona Mogileviče, který figuruje na seznamu "most wanted", tedy nejhledanějších lidí. Obchod s plynem mají v Rusku pod kontrolou firmy, kde je často problematické určit majitele nebo strukturu vlastnictví. WSJ připomíná, že západní Evropa je na plynu z Ruska závislá z jedné čtvrtiny.

Spor mezi Ukrajinou a Ruskem na začátku letošního roku ukončila až dohoda přes prostředníka. Tím byla společnost RosUkrEnergo (RUE), o které předtím nikdo nic nevěděl. Přesto měla takový vliv, že se jí podvolil i plynárenský obr Gazprom. RUE dlouho tvrdila, že ji z poloviny vlastní Gazprom, odmítala však říci, kdo vlastní druhou část.

Když vyšlo zjara najevo, že pozadí vztahů mezi ruskými přepravci plynu se chystají odkrýt Američané, přihlásil se jako druhý vlastník RUE ukrajinský podnikatel Dimytro Firtaš. Toho s Mogilevičem spojuje působení v obchodní společnosti Highrock Holding, která je registrovaná na Kypru, ale operuje v Tel Avivu, Kyjevě a Moskvě. Firma podle WSJ dodává spotřební zboží do zemí střední Asie.

Rusko sice v posledních letech zpřísnilo kontrolu na surovinovými zdroji, nejasnosti kolem smluv o vývozu plynu ale podle WSJ ukazují, že si prezident Vladimir Putin neví rady s organizovaným zločinem ani s korupcí v některých ruských firmách. FBI tvrdí, že Mogilevič má značný vliv v Rusku i dalších zemích bývalého Sovětského svazu.

Mogilevič je podle WSJ zapleten do korupce na nejvyšších místech a jeho firmy se zabývají širokou škálou kriminálních aktivit. Od prostituce, přes obchody s narkotiky, až po manipulaci s cenami akcií. Americká FBI o Mogilevičovi shromažďuje poznatky od poloviny 90. let a letos vyslýchala i svědky v některých zemích střední Evropy. Mogilevič měl podle vyšetřovatelů dříve základnu v Budapešti, kde už šest let působí zvláštní tým FBI.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK